​Kuveyt’te petrol ve gaz sektörü işçilerinin grevi sona erdi

    0
    26

    Kuveyt’te petrol işçilerinin pazar gününden beri sürdürdüğü grevin bu sabah sonlandırıldığı bildirildi.

    Petrol ve Petrokimya Sanayisi İşçileri Birliği Sendikası tarafından yapılan yazılı açıklamada, maaş ve ödeneklerin yeniden yapılandırılmasını öngören “stratejik alternatif” isimli kanun tasarısını protesto için pazar günü başlatılan grevin bu sabah itibarıyla bittiği belirtildi. Çalışanların tümünün görev başına döndüğü kaydedildi.

    Dün Kuveyt’teki bir televizyon kanalına konuşan Başbakan Yardımcısı, Petrol Bakanı Vekili ve Maliye Bakanı Enes Halid Es-Salih, başta Kuveyt Petrol Kurumu olmak üzere petrol sektöründe tasarrufa gidilmesinin, sektör çalışanlarının haklarına ilişkin üç temel maddeyi oluşturan, bürüt maaş, ayrıcalıklar ve emeklilik konusunu hiçbir şekilde etkilemediğini aktardı.

    Tasarrufun devletin tüm kurumlarını kapsadığını ifade eden Es-Salih, petrol sektörünün stratejik olduğuna dikkati çekerken hükümet ile sektör arasında herhangi bir husumet bulunmadığının altını çizdi.

    Es-Salih, ülkesinde petrol üretiminin günlük 1,5 milyon varil olduğunu ve bunun artmaya devam ettiğini söyleyerek, “Hükümet, ülke ve vatandaşın çıkarlarına zarar verecek herhangi bir tehdit karşısında elleri bağlı durmayacak. Tüm gücünü kullanarak, uluslararası kamuoyuna ve petrol ithal eden ülkelerdeki müşterilere karşı Kuveyt devletinin itibarını kurtarmak için çalışacak.” yorumunu yaptı.

    Es Salih, müzakerenin grev sürerken değil grevden sonra yapılabileceğini belirterek, grev sürecinde ülkenin 70 milyon dinar (210 milyon dolar) zarar ettiğini kaydetti.

    Petrol sendikaları,hükümetin uygulamaya koymak istediği “stratejik alternatif” kanunundan sektör çalışanlarının muaf tutulmasını talep ediyor.

    Hükümet, dünya petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle gelirlerde yaşanan azalmayla mücadele için kemer sıkma tedbiri alacağını açıklamıştı. Bu kapsamda Kuveyt Petrol Şirketine ait 43 akaryakıt istasyonunun özelleştirilmesi de yer alıyor.