Küresel ticarette maliyetleri düşürecek anlaşma

0
70

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nın küresel ticarete yılda 1 trilyon dolar civarında katkı sağlaması bekleniyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “önemli bir fırsat” olarak gördüğü anlaşmanın üye ülkelerin toplam ticaret maliyetlerinde yüzde 14,3 düşüş sağlamasını öngörüyor.

Tüfenkci, Şubat’ta yürürlüğe giren bu anlaşma ile gelişmekte olan ülkelerin ihraç ettiği yeni ürün sayısının da yüzde 20 artacağının tahmin edildiğini belirtti.

AA’dan edinilen bilgilere göre Tüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sosyal Tesislerinde düzenlenen toplantıdaki konuşmasında, Türkiye’nin 2002’de 100 milyar doların altında gerçekleşen dış ticaret hacminin, 341 milyar dolar seviyesine yükseldiğini, böylece dünya ticaret hacminden yüzde 0,67 pay alan Türkiye’nin, bugün yüzde 1,15 pay düzeyine ulaştığını ifade etti.

Çalışanlar tarafından hedeflerin doğru anlaşılması ve faaliyetlerin etkin biçimde yönlendirilmesinin önemine işaret eden Tüfenkci, gümrük hizmetleri ve ticaretin daha kolay, daha güvenli yapılması yolundaki çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğünü belirtti.

GÜMRÜKTE İŞLEM SÜRELERİ
Tüfenkci, Küresel Ticaretin Kolaylaştırılması Endeksi’nde geçen yıl Türkiye’nin 136 ülke arasında 59. sırada yer aldığına dikkati çekerek, “Geldiğimiz seviyelerin çok daha üstüne çıkmayı hedefliyoruz. 2023, 2053, 2071 gibi hedefleri dikkate aldığımızda daha çok çalışmamız, daha etkin yönetim metodlarını uygulamamız, daha yenilikçi yaklaşımları ortaya koymamız gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Endekse ilişkin rapora göre, Türkiye’de sınır işlemlerinin tamamlanması için gereken sürenin ihracatta 16 saat, ithalatta ise 41 saat olarak ölçüldüğünü belirten Tüfenkci, şunları kaydetti:

“Gümrüklerde işlem sürelerinin kısaltılması, ticaret hacmi üzerinde önemli rol oynayacaktır. İthalatta işlem süresinin yüzde 10 kısaltılması, ticareti yüzde 6,3 artırıyor. Bölge sayısının yüzde 10 azaltılmasının ticareti yüzde 11 artıracağı yönünde çalışmalar var. Üst orta gelir grubunda yer alan ülkelerin ticaret maliyetlerinin, sınır işlemlerinin kolaylaştırılmasıyla yüzde 3,6, ticaret ve gümrük süreçlerinin otomasyonuyla da yüzde 2,8 düşeceği öngörülmektedir. Dolayısıyla bu alanlardaki etkin çalışmalarımızı sürdürmemiz, ülkemizin ticaret maliyetlerini azaltacaktır.”