Küresel piyasalarda pozitif seyir

0
26

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’ın dün Temsilciler Meclisi’ndeki sunumunun ardından pozitif bir seyir izliyor. 

Fed Başkanı Yellen, ABD Temsilciler Meclisi’nde bir sunum gerçekleştirerek, Kongre üyelerinin ülke ekonomisine ve Fed’in politikalarına yönelik sorularını yanıtladı. Fed’in gelecek birkaç yıl süresince kademeli faiz artırımlarına devam etmeyi ve bilançosunu küçültmeyi planladığını bildiren Yellen, bankanın yüzde 2 enflasyon hedefini değiştirmesinin ise tartışma konusu olmadığını vurguladı. Fed başkanlığına yeniden atanması konusunda Başkan Donald Trump ile görüşmeye hazır olduğunu söyleyen Yellen, “Bence bilançoyu küçültmeye, ekonomi beklentiler doğrultusunda ilerlemeye devam ederse nispeten yakın zamanda başlamak uygun olacak” ifadelerini kullandı. 

Yellen, bugün de ABD Senatosunda sunum yapacak ve soruları yanıtlayacak. Dün Temsilciler Meclisinde yaptığı sunumu tekrarlayacak olan Yellen’ın soru-cevap kısmında yeni bir şey söyleyip söylemeyeceği takip edilecek. Ayrıca dün açıklanan Fed’in Bej Kitap raporu da ekonomik faaliyetlerin haziran ayında ülkenin bütün bölgelerinde ılımlı veya sınırlı düzeyde arttığını ortaya koydu.

Piyasalar dün Yellen’in açıklamalarında yeni ve keskin ifadeler olmamasını “güvercin” olarak değerlendirdi. Buna bağlı olarak dolar, diğer para birimleri ve emtialar karşısında değer kaybederken Dow Jones endeksi yüzde 0,57, S&P 500 endeksi yüzde 0,73 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,10 değer kazandı.

Avrupa tarafında, dün açıklanan sanayi üretim endeksinin beklentilerin üzerinde artması ve Yellen’ın açıklamalarının ardından avro/dolar paritesi 1,1450 seviyesine yükselirken, Almanya’da DAX endeksi yüzde 1,52, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,19 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,59 artış kaydetti. 
Bugün Çin’de açıklanan dış ticaret verilerinin beklentileri aşmasının ardından Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,64 değer kazanırken, Nikkei 225 endeksi yatay seyrediyor. Güney Kore’de Kospi endeksi ise yüzde 1,07 yükselişle tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Yurt içinde, dün küresel piyasalarda artan risk iştahının etkisiyle yükselişini sürdüren BIST 100 endeksi, 104.283 puan ile gördüğü en yüksek seviye, 103.810 puan ile de kapanış rekorunu kırdı. Doların gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kaybetmesine paralel dün yüzde 1,3 gerileyen dolar/TL bugün yatay seyirle 3,5650 seviyelerinde işlem görüyor.

Analistler, küresel piyasalarda artan risk iştahı ile ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin bu hafta yüzde 2,40 seviyelerinden yüzde 2,30 sınırına kadar gerilediğine dikkati çekerek, BIST 100 endeksinin dolar bazlı direnci olan 29,250’nin cari kurla 104.300 seviyelerine denk geldiğini belirtiyor. Endeksin pozitif görünümünü koruyarak dolar bazlı direncini test edebileceğini tahmin eden analistler, olası düşüşlerde ise 101.000 seviyesinin destek konumuna gelebileceğini dile getirdi. 

Analistler, bugün yurt içinde cari işlemler açığı, yurt dışında ise ABD’de Üretici fiyat Endeksi (ÜFE) başta olmak üzere açıklanacak verilerin takip edileceğini söyledi. 

AA Finans’ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistlerin mayıs ayı cari işlemler açığı beklentilerinin ortalaması 4 milyar 700 milyon dolar oldu. Ekonomistlerin 2017 sonuna ilişkin cari işlemler açığı beklentisinin ortalaması ise 37 milyar 200 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Cari işlemler açığı nisan ayında 3 milyar 615 milyon dolar, 12 aylık cari işlemler açığı ise 33 milyar 227 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmişti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle: 
10.00 Türkiye, mayıs ayı cari işlemler dengesi
14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri
15.30 ABD, haziran ayı ÜFE 
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları