Küresel piyasalarda pozitif seyir

0
30

Küresel piyasalar, genel olarak beklentilerden iyi gelen imalat verileri ile pozitif bir seyir izliyor.

ABD’de dün açıklanan imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi’nin (PMI) beklentilerden iyi gelmesinin ardından pay piyasaları yükselirken, ABD Başkanı Donald Trump’ın ekonomi politikalarına ilişkin belirsizliğin etkisiyle 100’ün altını test eden dolar endeksi, bu seviyenin hemen üzerinde dengelendi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,57, S&P 500 endeksi yüzde 0,66 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,86 yükseldi.

Avrupa tarafında, İngiltere’de Brexit ile ilgili gelişmeler tekrar gündemin en üst sırasına yerleşirken, dün Almanya ve Avro Bölgesi’nde açıklanan imalat sanayi PMI verilerinin beklentileri aşması pay piyasalarının yükselişe geçmesini sağladı. Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,43, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,18 değer kazanırken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi ise yatay bir seyir izledi. 

Dün İngiltere’de Anayasa Mahkemesi, Yüksek Mahkeme’nin verdiği “ülkenin AB’den ayrılma müzakerelerine parlamento onayı olmadan başlanamayacağı” kararını onadı. Anayasa Mahkemesi, İskoçya ve Kuzey İrlanda bölgesel yönetimlerinin Brexit kararının kendi parlamentolarında oylanması talebini ise reddetti. 
Kararın ardından sterlin/dolar paritesi 1,2419’a kadar gerilese de son bir haftadır etkili olan yükseliş eğilimini devam ettirerek 1,25’in üzerinde tutundu. Avro/dolar paritesi ise dün 1,0775 ile yaklaşık 7 haftanın en yüksek seviyesini görmesinin ardından 1,0730 seviyelerinde dengelendi.

Bugün Japonya’da açıklanan ithalat verilerinin beklentilerin altında kalmasına karşın, pay piyasalarındaki yükseliş eğiliminin güçlenmesi dikkati çekti. Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 1,3 değer kazanırken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi de yüzde 0,1 artış kaydetti. Analistler, şirket karlılıklarındaki artış beklentilerinin pay bazında işlemlerle borsalara pozitif yansıdığını dile getirdi. 

Yurt içinde, dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) politika faizini değiştirmemesi ve faiz koridorunu genişletmesinin ardından BIST 100 endeksi, yüzde 1,4 artışla 3 Mayıs 2016’dan bu yana en yüksek seviyesi olan 84.208 puana çıktı. Dolar/TL ise 3,74-3,83 aralığında dalgalanmasının ardından 3,78 seviyelerinde dengelendi.

Analistler, bugün yurt içinde kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi verileri, yurt dışında ise Almanya’da Ifo endeksleri ile ABD Başkanı Trump’tan gelebilecek açıklamaların takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 84.200 puanın üzerinde tutunması durumunda 85.500 seviyesinin gündeme gelebileceğini kaydetti.  

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle: 
10.00 Türkiye, ocak ayı sektörel güven endeksleri 
12.00 Almanya, ocak ayı Ifo endeksleri 
14.30 Türkiye, ocak ayı reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı