Küresel piyasalarda merkez bankaları odaklı seyir

0
27

Küresel piyasalar, bugün Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) faizleri değiştirmemesinin ardından, yarınki ABD Merkez Bankası (Fed) ve perşembe günkü İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararlarına odaklandı.
BoJ, dün başlayan ve bugün kararları açıklanan toplantısında, faizler ve para politikasında değişikliğe gitmedi.

Enflasyon beklentilerini revize eden BoJ, politika faizini yüzde eksi 0,1’de bıraktı. BoJ’un enflasyon tahminlerini aşağı yönlü revize etmesinin ardından dolar/yen paritesi yatay bir seyir izlerken, Nikkei 225 endeksi gün sonuna doğru önceki kapanışının hemen altında dengelendi. Çin’de açıklanan imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi’nin (PMI) beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 değer kazandı. Çin’de bugün açıklanan imalat sanayi PMI 51,2 ile 2 yılın zirvesine çıktı.

Analistler, bugün yurt içinde Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) açıklayacağı ihracat rakamlarının, yurt dışında ise ABD imalat sanayi PMI verisinin takip edileceğini belirterek, yarınki Fed ve perşembe günü açıklanacak BoE faiz kararlarının piyasaların odak noktasında olacağını ifade etti.

ABD’de dün açıklanan kişisel gelirlerin beklentilerin hafif altında, harcamaların ise tahminlerin hemen üzerinde bir artış kaydetmesinin ardından pay piyasaları ve dolar endeksindeki yatay seyrin devam ettiği görüldü. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,10, S&P 500 endeksi yüzde 0,01 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,02 değer kaybetti.
Avrupa tarafında, İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney’in 2019 yılına kadar görevde kalacağı haberi dün sterlinin dolar karşısında yüzde 0,4 prim yapmasına neden oldu. Dün açıklanan Avro Bölgesi büyümesinin yüzde 1,6, enflasyonun ise ekimde yıllık yüzde 0,5 artarak beklentiler seviyesinde gelmesine karşın Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,29, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,60 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,86 değer kaybetti.

Yurt içinde, dün döviz kurlarındaki uluslararası piyasalara paralel düşüş eğilimine karşın BIST 100 endeksinin 78.200-78.800 bandı içinde yatay bir seyir izlemesi dikkati çekti. Endeks, dün yüzde 0,26 değer kazanarak günü 78.536 puandan tamamladı.

Dolar/TL’nin analistlerin teknik görünüm açısından kritik seviye olarak nitelendirdiği 3,10’un altına gerilediğine dikkati çeken analistler, BIST 100 endeksinin 78.000 puanın üzerinde kaldığı sürece pozitif görünümünü ve yükseliş eğilimini koruyacağını tahmin ediyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, ekim ayı imalat sanayi PMI 
11.00 Türkiye, TİM ekim ayı ihracat verileri
12.30 İngiltere, ekim ayı imalat sanayi PMI
16.45 ABD, ekim ayı imalat sanayi PMI
17.00 ABD, ekim ayı ISM İmalat endeksi