Küresel piyasalarda gözler Fed’de

0
36

Küresel piyasalar, bu akşam kararları açıklanacak olan ABD Merkez Bankası Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kararlarına odaklandı.

Bugün açıklanacak FOMC kararları öncesinde piyasalarda karışık bir seyir izlenirken, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,07’den yüzde 2,04’e geriledi, dolar endeksi ise yatay seyrini devam ettirdi. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizlerde değişiklik yapması beklenmezken, ekonomistler, faizlerin artırılmasıyla ilgili karar metninde yer alan “sabırlı olunacak” ifadesinin korunup korunmayacağı konusunda ikiye ayrıldı. Fed Başkanı Janet Yellen’in “sabırlı olunacak” sözlü yönlendirmesinin en az iki toplantıda faizlerin artırılmayacağını içerdiğini belirtmesinin ardından, bu ay açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden iyi gelmesi ile bu ayki toplantıda ifadenin kaldırılabileceği ya da değiştirilebileceği beklentisi arttı.

ABD’de dün Dow Jones endeksi yüzde 0,71 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,33 değer kaybederken, Nasdaq endeksi yüzde 0,16 yükseliş kaydetti. 

Avrupa tarafında, dün açıklanan Almanya ZEW cari durum endeksi beklentileri aşarken, beklentiler endeksinin tahminlerin oldukça altında kalmasının ardından avro/dolar paritesi yatay bir seyir izledi, pay piyasalarında ise düşüşler görüldü. Dün Almanya’da DAX endeksi yüzde 1,54, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,64 düştü, İngiltere’de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,49 yükseldi.

Yurtiçinde, dün BIST 100 endeksi hızlı yükselişini devam ettirerek son iki günde yüzde 4,42 değer kazandı ve önceki hafta kayıplarının neredeyse tamamını telafi etti. Dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faizlerde değişiklik yapmamasının ardından dolar/TL 2,60 – 2,63 arasındaki yatay seyrini devam ettirirken, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8,87’den yüzde 8,76’ya geriledi. 

Analistler, bugün Fed kararı öncesinde piyasalarda dalgalı bir seyir izlenebileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 80.000 puanın üzerinde tutunması durumunda 81.000 ve 82.500 dirençlerinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor. Fed kararlarının bu akşam saat 20.00’de açıklanacağını ve sonrasında Yellen’in konuşmasının takip edileceğini aktaran analistler, özellikle dolar/TL’de 2,60 – 2,64 bandının karara göre kırılabileceğini ve kırılma yönüne doğru hareketin ivme kazanabileceğini kaydediyor.