Küresel piyasalara ABD-Çin ticaret savaşları darbesi

0
31

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergisi uygulamasını yürürlüğe sokması ve buna misillemede bulunan Çin’in de ABD’den ithal edilen, 50 milyar dolar değerindeki 100 farklı ürüne vergi koyma planı, küresel piyasaları sarstı. Çin’in gümrük vergisi planladığı ürünler arasında ABD’den aldığı soya fasulyesi, otomobil ve kimyevi maddeler bulunuyor; Çin yönetimi bu kategorideki ithalata yüzde 25 oranında bir gümrük vergisi öngörüyor.
ABD ile Çin arasındaki bu ticaret savaşının kızışmasının etkisiyle hem ABD’de hem de Avrupa’da vadeli işlemler borsalarında ciddi düşüşler gözlendi.
Dow Jones vadeli işlemler borsası yüzde 1,71 oranında düşerek 23,623 puandan açıldı.
Nasdaq 100 vadeli işlemler borsası yüzde 1,83 oranında gerileyerek 6,340 puandan açıldı.
S&P 500 vadeli işlemler borsası yüzde 1,34 oranında gerileyip 2,579 puandan açılırken, Alman DAX borsa indeksi ise yüzde 1,04’luk bir düşüşle 11,811 puana geriledi.
ABD Başkanı Trump’ın yüzde 25’lik gümrük vergisi Çin’den ithal edilen yaklaşık 50 milyar dolarlık ürünü etkileyecek. ABD’nin ithalat vergisi listesinde hammadde, inşaat makineleri, tarım ekipmanları, elektronik, tıbbi cihazlar ve tüketici ürünleri yer alıyor.
ABD’nin uygulamaya koyduğu gümrük vergileri Çin’in 2025 yılı için hedeflediği kalkınma planında belirlediği spesifik endüstrileri hedef alıyor.