Küresel piyasalar yoğun veri trafiğine odaklandı

0
26

Küresel piyasalar bugün yoğun veri trafiğine odaklanırken, düşüş eğilimindeki döviz kurlarından destek bulan yurt içi piyasalarda dış ticaret verisinin odak noktasında olması bekleniyor.

ABD’de dün açıklanan kişisel gelir ve harcama verilerinin yüzde 0,4 ile beklentiler doğrultusunda artmasına karşın New York borsası satış ağırlıklı bir seyir izledi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,24, S&P 500 endeksi yüzde 0,12 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,11 değer kaybederken, dolar endeksi ise gün içinde yükseldiği 97,8 seviyelerinde tutunamayarak 97,3’e geriledi.

Analistler, ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin hafta başından beri devam eden açıklamalarının, genel olarak faiz artırım sürecinin beklentiler paralelinde devam edeceğine işaret ettiğini, bu akşam açıklanacak Fed Bej Kitap Raporu’nun da verilerle birlikte yatırımcıların odak noktasında olacağını kaydetti.

Avrupa tarafında, İngiltere’de haziran ayında gerçekleştirilecek erken genel seçim öncesinde yayımlanan anketler siyasi risk algısını yükseltirken, buna bağlı olarak sterlin değer kaybetti. Dün Almanya’da açıklanan enflasyon verisinin yıllık yüzde 1,5 artış ile beklentilerin hafif altında kalmasının ardından bugün Avro Bölgesi enflasyon verisi takip edilecek.

Dün açıklanan Avro Bölgesi ekonomik güven endeksinin önceki aya göre 0,5 puan azalışla 109,2’ye gerilemesi ve İngiltere ile İtalya’ya ilişkin siyasi risklerin neden olduğu tedirginliklerle Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,24, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,50 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,28 değer kaybetti. 
Bugün Çin’de açıklanan imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi’nin (PMI) 51,2 ile beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından kapanışa yakın Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 yükselirken, Japonya’da Nikkei 225 endeksi ise yüzde 0,3 değer kaybetti. 

Yurt içinde dün uluslararası piyasalara paralel düşüş eğilimindeki döviz kurlarından destek bulan BIST 100 endeksi, gün içinde 98.000 puanı test etse de bu seviyelerde etkisini artıran kar satışları ile düşüşe geçerek günü yüzde 0,39 azalışla 97.348 puandan tamamladı.

Analistler, bugün yurt içinde dış ticaret verisi ile Avrupa ve ABD’deki yoğun veri trafiğinin takip edileceğini belirterek, dün yüzde 0,8 gerileyerek 3,55’in altına gerileyen dolar/TL’nin seyrinin de izlenmesi gerektiğini ifade etti. Dolar/TL, bugün bankalararası piyasanın açılışında 3,5495 seviyesinden işlem görüyor. 

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, nisan ayı dış ticaret dengesi
10.55 Almanya, mayıs ayı işsizlik
12.00 Avro Bölgesi, nisan ayı işsizlik
12.00 Avro Bölgesi, mayıs ayı TÜFE
16.45 ABD, mayıs ayı Chicago PMI
17.00 ABD, nisan ayı bekleyen konut satışları 
21.00 ABD, Fed Bej Kitap Raporu