Küresel piyasalar yoğun veri gündemine odaklandı

0
30

Küresel piyasalar, bu hafta yoğun veri akışına odaklanırken, ABD Başkanı Donald Trump’a ilişkin politik belirsizliklerin de gündemin üst sıralarında yer alması bekleniyor.

ABD’de, geçen hafta açıklanan yılın ilk çeyrek büyüme verisi yüzde 1,2 ile beklentiler doğrultusunda geldi.
ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanakları da haziran ayında faizlerin artırılacağı beklentilerinde bir değişikliğe neden olmadı. Tutanaklara göre, çoğu Fed üyesi, ekonomik verilerin beklentileri doğrultusunda gelmesi durumunda yakın zamanda sıkılaşma yönünde bir adım daha atılmasının uygun olduğu görüşünü bildirdi. Bilanço küçültme ile ilgili olarak ise Fed üyelerinin, “bu yılın sonuna kadar başlanabileceği” görüşlerinin ağır bastığı belirtildi. 

Cuma günü New York borsasında yatay bir seyir izlenirken, dolar endeksi, günü sınırlı bir yükselişle 97,4’den tamamlasa da hafta boyunca içinde bulunduğu 97,0-97,5 dar bandının üzerine çıkamadı.

Geçen hafta, OPEC tarafından üretim kısıntısının 9 ay daha uzatılması kararına karşın sert düşen ve 51 doların altını gören Brent petrolün varil fiyatı, haftanın son işlem gününde gelen tepki alımlarıyla kayıplarının bir kısmını telafi ederek 52 doların hemen üzerinde dengelendi. Asya piyasalarında yeni haftaya kayıpla başlayan Brent petrolün varil fiyatı 51,9 dolardan işlem görüyor. 

Avrupa tarafında ise haziran ayında İngiltere’deki erken genel seçim öncesinde siyasi riskleri fiyatlamaya çalışan piyasalarda, sterlinin dolar ve avro karşısında değer kaybettiği, pay piyasalarında ise karışık bir seyir izlendiği görüldü. 

Bugün Asya piyasaları, yeni haftaya Kuzey Kore’nin yeni bir füze denemesi yaptığı haberleri ile başlarken, Japonya’da Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 0,1, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,2, Hindistan’da Sensex endeksi de yüzde 0,1 değer kazandı.

Bugün resmi tatil olması nedeniyle ABD, İngiltere ve Çin piyasalarında işlem gerçekleştirilmeyecek. Hafta boyunca ise ABD’de tarım dışı istihdam, ABD ve Avrupa’daki imalat verileri başta olmak üzere yoğun veri akışının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, ABD Başkanı Trump’ın görevden aldığı eski FBI Başkanı James Comey’in Senato’da yapacağı konuşmanın yatırımcılar tarafından takip edileceğini bildirdi.

Yurt içinde, geçen hafta, kapanış ve gördüğü en yüksek seviye rekorlarını kıran BIST 100 endeksi, son iki işlem gününde etkisini artıran kar satışları ile gerilese de haftalık kapanış rekorunu 97.533 puana taşıdı. Analistler, bugün veri gündeminin zayıf olduğunu, bu nedenle piyasalarda iç dinamiklerin yön üzerinde belirleyici olacağını belirterek, yarından itibaren küresel piyasalarda hareketlenecek haber ve veri trafiğinin takip edileceğini kaydetti. 
Teknik açıdan BIST 100 endeksinin 96.000 seviyesinin destek, 99.000’in direnç konumuna geldiğini aktaran analistler, 3,57’nin üzerinde dengelenen dolar/TL için ise 3,5580’in destek, 3,6050’nin direnç konumunda olduğunu bildirdi.