Küresel piyasalar yoğun haber ve veri akışına odaklandı

0
30

Küresel piyasalarda yeni haftada, İspanya’da gerçekleştirilen yasa dışı bağımsızlık referandumu ve ABD’de vergi reformu ile ilgili gelişmelerin yanı sıra yoğun veri trafiğinin takip edileceği belirtiliyor.

ABD’de geçen hafta, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’ın açıklamaları ve detayları gelmeye başlayan Başkan Donald Trump’ın vergi reformu yatırımcıların odak noktasındaydı. Yeni haftada ise cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam başta olmak üzere yoğun veri akışı ile vergi reformuna ilişkin gelişmelerin izlenmeye devam edeceği belirtiliyor.

Analistler, Yellen’ın açıklamalarının “şahin” olarak değerlendirilmesi ile dolar endeksinin geçen hafta yükseliş eğiliminde hareket ettiğini ve önceki hafta kapanışına göre yaklaşık yüzde 1 değer kazandığını ifade ederek, bu hafta Yellen’ın konuşmasının da izlenmesi gerektiğini kaydetti. Cuma günü S&P 500 endeksi yüzde 0,37 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,66 değer kazanarak rekor kırarken, Dow Jones endeksi yüzde 0,11 artışla tüm zamanların en yüksek ikinci kapanışını gerçekleştirdi. 

Avrupa tarafında, İngiltere’nin Brexit görüşmeleri devam ederken, İspanya’nın doğusundaki Katalonya bölgesinde gerçekleştirilen yasa dışı bağımsızlık referandumu ile ilgili gelişmeler izleniyor. Katalonya Özerk Yönetimi Hükümeti, yasa dışı bağımsızlık referandumunda yüzde 90 “evet” sonucu çıktığını duyurdu. Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, referandum sonrası yaptığı açıklamada, “Bugün Katalonya vatandaşları olarak cumhuriyet yönetiminde kurulan bağımsız bir devlet olma hakkını kazandık. Katalonya, artık bir iç mesele değil, bir Avrupa meselesi.” ifadelerini kullandı.

Söz konusu gelişmelerle geçen hafta yüzde 1,11 değer kaybeden avro/dolar paritesi, yeni haftaya da yüzde 0,4 azalışla 1,1760 seviyelerinden başladı. 

Asya’da, Japonya dışındaki başlıca piyasalarda resmi tatil nedeniyle işlem yapılmazken, dolar/yen paritesi yüzde 0,3 artışla 112,9’a çıktı. Japonya’da açıklanan büyük işletmeler imalat endeksinin beklentileri aşmasının ardından Nikkei 225 endeksi yüzde 0,13 yükseliş kaydetti. 

Yurt içinde, geçen hafta genel olarak pay piyasalarında satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, haftanın son iki işlem gününde tepki alımlarının etkisini artırdığı görüldü. BIST 100 endeksi, cuma günü yüzde 0,25 değer kazanırken, dolar/TL 3,60 sınırına kadar çıkması sonrasında 3,56-3,58 bandında dengelendi.

Analistler, yeni haftada yurt içinde enflasyon, yurt dışında ise yoğun haber ve veri akışının izleneceğini belirterek, BIST 100 endeksinde 104.000 seviyesinin direnç, 101.000 seviyesinin destek konumuna geldiğini kaydetti.
Bugün dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri ile İspanya’daki gelişmelerin yatırımcıların odak noktasında yer aldığını ifade eden analistler, dolar/TL’de ise 3,60 seviyesinin teknik görünüm açısında kritik direnç olduğunu vurguladı.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, eylül ayı imalat sanayi PMI
10.55 Almanya, eylül ayı imalat sanayi PMI
11.00 Avro Bölgesi, eylül ayı imalat sanayi PMI
11.30 İngiltere, eylül ayı imalat sanayi PMI
12.00 Avro Bölgesi, ağustos ayı işsizlik 
16.45 ABD, eylül ayı imalat sanayi PMI
17.00 ABD, eylül ayı ISM imalat endeksi 
17.00 ABD, ağustos ayı inşaat harcamaları