Küresel piyasalar yeni haftaya sakin başladı

0
48

Küresel piyasalar, geçen haftanın son işlem gününde Jackson Hole toplantısından para politikaları ile ilgili yeni bir ipucu gelmemesinin ardından yeni haftaya sakin bir seyirle başladı.

ABD’nin Wyoming eyaletinin Jackson Hole kasabasında düzenlenen geleneksel yıllık merkez bankaları toplantısında konuşma yapan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin para politikalarına değinmemesi piyasalarda volatilitenin düşmesini sağladı.
Toplantıda Fed Başkanı Yellen, finansal krizden sonra getirilen regülasyonların bankacılık sistemini çok daha güvenli hale getirdiğine işaret etti.

ECB Başkanı Draghi ise serbest ticaretin küresel ekonomi için büyük önem taşıdığını belirterek, “Dinamik bir küresel ekonomi geliştirebilmek için korumacılığa yönelik ısrarlara karşı koymalıyız.” dedi.

ABD’de cuma günü dolar endeksi Mayıs 2016’dan beri en düşük seviyesi olan 92,4’e kadar gerilerken, Dow Jones endeksi yüzde 0,14 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,17 yükseldi, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,09 düşüş kaydetti.

Analistler, bu hafta ABD’de tarım dışı istihdam başta olmak üzere açıklanacak verilerin takip edileceğini belirterek, Başkan Donald Trump ve ekibine ilişkin siyasi gelişmelerin de yatırımcıların odak noktasında olacağını kaydetti. 

Avrupa tarafında, Draghi’nin konuşmasından tahvil alım programı ile ilgili yeni bir ipucu bulamayan piyasalarda avronun dolar karşısındaki yükselişini sürdürmesi dikkati çekti. Avro/dolar paritesi, cuma günü yüzde 1,04 artışla 1,1941’e yükselirken, Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,11, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,08 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,17 değer kaybetti. Bugün İngiltere’de resmi tatil nedeniyle piyasaların kapalı olacağını aktaran analistler, hafta genelinde Almanya ve Avro Bölgesi enflasyonu başta olmak üzere veri akışının izleneceğini dile getirdi.

Bugün Japonya’da Nikkei 225 endeksi yatay bir seyir izlerken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,04 değer kazandı. Dolar/yen paritesi ise 109 seviyesinin hemen üzerinde dengelendi.

Yurt içinde, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Kurban Bayramı nedeniyle sadece 2,5 işlem günü gerçekleştirilecek yeni haftada yatırımcıların tatili hafta geneline yaymaları nedeniyle sakin bir seyir izlenebileceği belirtiliyor. Cuma günü BIST 100 endeksi yüzde 0,55 değer kazanarak haftayı 109.755 puandan tamamlarken, dolar/TL 3,4346 ile 6 Aralık 2016 tarihinden bu yana en düşük seviyesine geriledi. Dolar/TL bugün bankalararası piyasanın açılışında 3,4480 seviyesinde dengelendi.

Analistler, BIST 100 endeksinin tarihi zirvesi konumundaki 110.320 seviyesinin direnç, 107.500 seviyesinin destek konumunda olduğunu kaydederek, dolar/TL’de ise 3,40-3,50 bandının takip edilmesi gerektiğini ifade etti.
 
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
14.30 Türkiye, haziran ayı konut fiyat endeksi
15.30 ABD, temmuz ayı toptan eşya stokları
17.30 ABD, ağustos ayı Dallas Fed imalat aktivite endeksi