Küresel piyasalar veri odaklı seyrini devam ettiriyor

0
26

Küresel piyasalar dün genel olarak makroekonomik verilerle dalgalı bir seyir izledi. Bugün İran, Yunanistan ile ilgili haberler ve ABD’de açıklanacak fabrika siparişleri verisi takip edilecek.

ABD’de dün açıklanan ISM imalat endeksinin ve özel sektör istihdamının beklentilerin altında kalmasının ardından pay piyasalarında satış baskısı görülürken, 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 1,93’ten 1,85 seviyesine kadar geriledi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,44, S&P 500 endeksi yüzde 0,40 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,42 değer kaybetti. Analistler, yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde bugün piyasaların fabrika siparişleri verisini ve İran ile yürütülen nükleer müzakerelerden gelecek haberlerin takip edeceğini belirtiyor.

Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi 1,07 – 1,08 arasında dengelenirken, açıklanan imalat verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesin ardından pay piyasalarında yükselişler görüldü. Dün Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,29, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,57, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,54 yükseliş kaydetti. Analistler, Yunanistan ile AB yetkililerinin görüşmelerinin ve buna bağlı olarak belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle gelecek haber ve açıklamaların yön üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor.

Yurtiçinde ise döviz kurlarındaki sınırlı da olsa düşüş eğilimine karşın, açıklanan imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) düşüş eğilimini devam ettirmesiyle Borsa İstanbul’da alışların güçlenememesi dikkati çekti. BIST 100 endeksi dün günü yüzde 0,45 artışla 81.208,54 puandan tamamlarken, dolar/TL 2,61’in üzerinden 2,59’a kadar geriledi. Analistler, yarın yurtiçinde açıklanacak TÜFE ve ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verileri öncesinde piyasalarda dalgalı seyrin devam edebileceğini belirtiyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları 
15.30 ABD, şubat ayı dış ticaret dengesi 
17.00 ABD, şubat ayı fabrika siparişleri