Küresel piyasalar veri odaklı seyrine devam ediyor

0
25

Küresel piyasalar, hafta sonu ve paskalya tatillerinin ardından cuma günü açıklanan ABD istihdam verilerini fiyatlamaya devam ederken, veri odaklı seyrin hafta boyunca sürmesi bekleniyor.

ABD’de cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin ardından dün pay piyasalarında yükseliş eğilimi öne çıkarken, 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 1,83 ile yüzde 1,90 aralığında dalgalı bir seyir izledi. Dün açıklanan ISM imalat dışı endeks beklentiler seviyesinde geldi, Dow Jones ve S&P 500 endeksi yüzde 0,66, Nasdaq endeksi yüzde 0,62 yükseldi. Bugün açıklanacak JOLTS açık iş sayısı verisinin takip edileceğini belirten analistler, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizlerinde yüzde 1,82 ile yüzde 1,92 seviyelerinin yön açısında kritik öneme sahip olduğunu, bu seviyelerin kırılması durumunda kırılma yönüne doğru hareketin ivme kazanabileceğini kaydediyor.

Avrupa’da dün genel olarak piyasaların paskalya tatili nedeniyle kapalı olmasının ardından bugün imalat dışı satın alma yöneticileri endekslerinin (PMI) takip edileceği belirtiliyor. Asya piyasalarında ise yarın açıklanacak Japonya Merkez Bankası (BoJ) kararları öncesinde bugün yüzde 1’i aşan yükselişler dikkati çekiyor.

Yurtiçinde, güne Turkcell’in temettü ödemesinin pay piyasası ve buna bağlı olarak endeks üzerindeki negatif etkisiyle düşüşle başlayan BIST 100 endeksi, Avrupa borsalarının kapalı olduğu günde ilk seansta düşük işlem hacmi ile seyretmişti. İkinci seansta ABD piyasalarının açılması ile işlem hacmi artarken, dolar/TL’nin 2,56’nın altına gerilemesinin ardından güçlenen alışlarla endeks günü yüzde 0,16 artışla 83.130,16 puandan tamamlamıştı.

Analistler, Avrupa’da paskalya tatilin bitmesiyle BIST 100 endeksinde işlem hacminin artabileceğini kaydederek, petrol fiyatlarındaki artışın yükseliş eğilimini sınırlandırdığını ifade ediyor. Analistler, BIST 100 endeksinde teknik olarak 83.700 seviyesinin kısa vadeli önemli direnç konumunda olduğunu, aşağı yönlü hareketlerde 82.000 seviyesinin destek olarak takip edileceğini tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.55 Almanya, Mart ayı hizmet sektörü ve bileşik PMI
11.00 Euro Bölgesi, Mart ayı hizmet sektörü ve bileşik PMI
11.30 İngiltere, Mart ayı hizmet sektörü ve bileşik PMI
12.00 Euro Bölgesi, Şubat ayı ÜFE
17.00 ABD, şubat ayı JOLTS açık iş sayısı