Küresel piyasalar tarım dışı istihdam verisine odaklandı

0
32

Küresel piyasalar, bugün ABD’de açıklanacak mayıs ayı istihdam raporuna odaklandı.

ABD’de bugün açıklanacak istihdam raporunda özellikle tarım dışı istihdam ve saatlik ücret verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor. Dün açıklanan ADP özel sektör istihdam verisinin 253 bin ile beklentilerin oldukça üzerinde bir artışa işaret etmesi ve ISM imalat sanayi endeksinin beklentileri aşmasının ardından New York borsasında, alış ağırlıklı bir seyirle rekorlar kırıldı. Dow Jones endeksi yüzde 0,65, S&P 500 endeksi yüzde 0,76 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,78 artış ile tüm zamanların en yüksek kapanışlarını gerçekleştirirken, dolar endeksi 97,0-97,5 dar bandı içindeki dalgalı seyrini sürdürdü.

ABD’de piyasalar pozitif görünümünü sürdürerek rekorlar kırarken, Başkan Donald Trump’ın attığı adımlar tartışılmaya ve gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Trump’ın dün ABD’yi, iklim değişikliğiyle küresel mücadeleyi hedefleyen Paris Anlaşması’ndan çekme kararı alması, yerel yönetimler ve iş dünyası temsilcilerinden yoğun tepki gördü.

Analistler, bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisine ilişkin beklentilerin 182 bin artış yönünde olduğunu, bu seviyenin üzerindeki bir verinin ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırım sürecinde elini rahatlatacağını ifade etti. Trump’a ilişkin tedirginliklerin devam ettiğini aktaran analistler, buna karşın ekonomik aktivite ve şirket karlılıklarına ilişkin iyimserliğin pay piyasalarını desteklemeye devam ettiğini kaydetti.

Avrupa tarafında dün açıklanan imalat sanayi verilerinin genel olarak beklentileri karşılaması ile pay piyasalarında pozitif bir seyir izlendi. Dün Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,40, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,32 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,66 değer kazandı.

Bugün Japonya’da tüketici güven endeksinin beklentilerden iyi gelmesi ve Güney Kore’de ilk çeyrek büyüme verisinin yüzde 0,9’dan yüzde 1,1’e revize edilmesi sonrasında Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 1,7 değer kazanarak Aralık 2015’ten bu yana ilk kez 20.000 puanın üzerine çıktı. ABD pay piyasalarının rekor kapanışları ve yenin dolar karşısında değer kaybetmesinin desteği ile pay piyasalarında alımların güçlendiğini aktaran analistler, haftanın son işlem gününde Güney Kore’de Kospi endeksinin ve Hindistan’da Sensex endeksinin tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığını kaydetti. 

Yurt içinde, dün açıklanan imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi’nin (PMI) 53,5 seviyesine yükselmesi ve dünya borsalarındaki pozitif havanın etkisine karşın BIST 100 endeksinin, analistlerin direnç olarak nitelendirdiği 97.700 puanın üzerinde tutunamaması dikkati çekti. Endeks, dün kar satışları ile düşüşe geçerek günü yüzde 0,18 azalışla 97.366 puandan tamamladı. 

Analistler, ABD tarım dışı istihdam verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ederek, BIST 100 endeksinin 96.400 ve 94.500 seviyelerinin destek, 97.700 ve tarihi zirvesi konumundaki 98.795 seviyesinin direnç konumunda olduğunu söyledi. Dolar/TL’nin ise 3,52 kritik desteğinin üzerinde tutunduğunu kaydeden analistler, bu seviyenin kırılması durumunda düşüşün ivme kazanabileceğini söyledi. 

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
12.00 Avro Bölgesi, nisan ayı ÜFE
15.30 ABD, mayıs ayı tarım dışı istihdam, saatlik ücretler ve işsizlik 
15.30 ABD, nisan ayı dış ticaret dengesi