Küresel piyasalar siyasi gelişmelere odaklandı

0
18

 ABD Başkanı Donald Trump ve politikalarına ilişkin tedirginliklerin artması ile İngiltere’de yaşanan terör saldırısının ardından küresel piyasalarda risk iştahı azalırken, kısa vadede yatırımcıların siyasi ve jeopolitik gelişmelere odaklandığı belirtiliyor. 

ABD’de dün bir konuşma yapan ABD Merkez Bankası (Fed) Dallas Şubesi Başkanı Robert Kaplan, son enflasyon verilerindeki zayıflığı fazla önemsemediğini belirterek, “Fed’in politika faizini bu yıl toplam 3 kere artırma planının uygun olduğunu düşünmeye devam ediyorum” dedi. Dün ayrıca Trump’ın ticaret politikalarını değerlendiren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD’nin “korumacı ticaret” politikalarının gerçekleşmesi halinde dünya genelinde büyük ekonomilerin olumsuz etkileneceği konusunda uyarıda bulundu. 

Ekonomiye ilişkin haber ve verilerin piyasalara etkisi sınırlı kalırken, Trump’ın FBI Başkanını görevden alması sonrasında oluşan siyasi gerilimin uzayacağı ve belirsizliğin artacağına ilişkin beklentilerin yatırımcıların risk iştahını azalttığı belirtiliyor.

Bu gelişmelere karşın New York borsası, petrol fiyatlarındaki yükselişten bulduğu destekle dün günü yükselişle tamamladı, dolar endeksi ise zayıflamaya devam ederek 96,8 ile 9 Kasım 2016 tarihinden bu yana en düşük seviyesine geriledi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,43, S&P 500 endeksi yüzde 0,52 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,82 değer kazandı.

Analistler, Trump belirsizliğinin yanı sıra dün gece İngiltere’nin Manchester kentinde bir konser salonundaki patlamanın terör saldırısı çerçevesinde ele alındığı haberinin küresel piyasalarda risk iştahını azaltan bir başka gelişme olduğunu ifade ederek, buna bağlı olarak altının ons fiyatının yükseliş eğilimini devam ettirerek 1.264 dolara çıktığına dikkati çekti.

İngiltere’de erken seçime 18 gün kala anketlerin, ana muhalefetteki İşçi Partisinin oylarını artırarak iktidar partisi ile arasındaki farkı kapatmaya başladığını gösterdiğini dile getiren analistler, siyasi gelişmelerin yanında bugün açıklanan Almanya büyüme verisinin detaylarının piyasaların odak noktasında olduğunu kaydetti. Almanya’da yılın ilk çeyrek büyümesi yıllık yüzde 1,7 ile beklentilere paralel geldi.

Dün Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,15, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,03 değer kaybederken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,34 yükseliş kaydetti, avro/dolar paritesi ise 1,1264 ile 9 Kasım 2016 tarihinden bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Bugün Asya piyasalarında azalan risk iştahının etkisiyle pay piyasalarında genel olarak satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, dolar/yen paritesi yaklaşık bir haftadır devam eden 110,5-111,5 dar bandı içindeki dalgalı seyrini sürdürdü.

Yurt içinde, dün uluslararası piyasalara paralel değer kaybeden dolar kurundan destek bulan BIST 100 endeksi, yüzde 1,32 yükselerek, 96.400 ile tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Analistler, bugün yurt içinde reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verilerinin, yurt dışında ise öncelikle siyasi gelişmelerin takip edileceğini ifade etti.

3,5670 seviyelerinde dengelenen dolar/TL’nin 3,55 altına gerilemesi durumunda pay piyasalarında alımların güçlenebileceğini dile getiren analistler, BIST 100 endeksinin 96.500 direncini kırması durumunda yeni hedefinin 97.700 olacağı tahmininde bulundu.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
11.00 Almanya, mayıs ayı Ifo endeksleri
14.30 Türkiye, mayıs ayı reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı
17.00 ABD, nisan ayı yeni konut satışları