Küresel piyasalar pozitif seyrini sürdürüyor

0
21

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımına ilişkin beklentilerin yükselmesine karşın pozitif seyrini sürdürüyor.

ABD’de dün Fed Başkanı Janet Yellen’ın ABD Temsilciler Meclisinde yaptığı sunum, yatırımcılar tarafından tahminlerden daha “şahin” bulundu. Ayrıca Fed üyesi Eric Rosengren’ın “bu yıl en az üç kez veya biraz daha fazla faiz artırmanın uygun olacağını düşünüyorum” ifadeleri ile beklentileri aşan makroekonomik veriler yatırımcıların bu yıla ilişkin faiz artırım beklentilerini artırdı.

Buna karşın ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarının ekonomideki büyümeye ve şirket karlılıklarına olası pozitif etkileri pay piyasalarında tarihi yükselişin devam etmesini sağlıyor. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,52, S&P 500 endeksi yüzde 0,50 ve Nasdaq endeksi de yüzde 0,64 değer kazanarak tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorlarını geliştirmeye devam etti. 

Dolar endeksi ise dün beklentilerden yüksek gelen enflasyon ve perakende satışlar verisinin ardından 101,8’i test etse de bu seviyelerde tutunamadı ve bugün Asya piyasalarında 101’in altına geriledi.

Avrupa tarafında, devam eden küresel risk iştahının etkisiyle borsalarda yükseliş eğilimi görülüyor. Avro/dolar paritesi de dün ABD verilerinin ardından 1 ayın en düşük seviyesi olan 1,0521’i görse de gelen tepki alımlarıyla 1,06’nın üzerinde dengelendi. Dün Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,19, İngiltere’de FTSE 100 endeksi 0,47 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,59 değer kazandı. Analistler bugün açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantı tutanaklarının takip edileceğini belirtiyor.

Bugün Çin’de açıklanan doğrudan yabancı yatırımlar verisindeki düşüşe karşın Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 artarken, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5 geriledi.

Yurt içinde, ABD verileri ile sert bir şekilde dalgalanan dolar/TL, gün içinde 3,7028’i gördükten sonra kazançlarını geri vererek, önceki kapanış seviyesinin hemen üzerinde, 3,6579’dan kapandı. BIST 100 endeksi ise yüzde 0,23 değer kaybıyla günü 87.882 puandan tamamladı.

Analistler, ABD’de açıklanacak veriler ve ECB toplantı tutanaklarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydederek, BIST 100 endeksinde 89.000 seviyesindeki direncin güçlendiği, bu seviyenin kırılması durumunda yükselişin ivme kazanabileceğini, 87.300 seviyesinin ise kısa vadede kritik destek konumuna geldiğini dile getirdi.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri
15.30 Avro Bölgesi, ECB toplantı tutanakları 
16.30 ABD, ocak ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri
16.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları 
16.30 ABD, şubat ayı Philadelphia Fed imalat endeksi