Küresel piyasalar negatif seyrediyor

0
25

Küresel piyasalar, ABD, Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının beklentiler doğrultusundaki kararları ve tahminlerden iyi gelen makroekonomik verilere karşın negatif bir seyir izliyor. 

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) dün beklentiler doğrultusunda faizlerde değişikliğe gitmezken, ABD ve Avrupa’da açıklanan imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri genel olarak tahminleri aştı.

ECB Başkanı Mario Draghi, faiz kararının ardından gerçekleştirdiği basın toplantısında, enflasyon oranlarının yüzde 2’ye yakın seviyelere doğru sürekli yakınsamasını sağlamak için çok miktarda parasal teşvike ihtiyaç olduğunu ifade ederek, varlık alım programından ani bir çıkışı tartışmadıklarını bildirdi. 

Avro dolar paritesi, açıklanan PMI verilerinin beklentileri aşmasının etkisiyle dün 1,1862’ye kadar yükselse de Draghi’nin açıklamalarıyla düşüşe geçti ve günü 0,3 azalışla 1,1788’den tamamladı. Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,44, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,65 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,78 düşüş kaydetti.
ABD’de ise önceki günkü Fed kararının ardından vergi reformuna ilişkin gelişmeler gündemin ilk sırasına yerleşti. Dün vergi reformuna ilişkin belirsizliklerle Dow Jones endeksi yüzde 0,31, S&P 500 endeksi yüzde 0,41 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,28 değer kaybetti. 

Bugün Japonya’da açıklanan Tankan büyük işletmeler endeksinin beklentileri aşmasının ardından Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 0,1 değer kazanırken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,5 geriledi.
Yurt içinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yılın son Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi ve faiz koridorunu değiştirmemesi, geç likidite penceresi (GLP) faiz oranını ise 50 baz puanla beklentilerden daha az artırması sonrası borsada alımların güçlendiği görüldü. BIST 100 endeksi, dün özellikle banka hisselerinde yoğunlaşan alımlarla yüzde 1,40 artarak 109.666 puanla son bir ayın en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. 

Analistler, bugün yurt içinde işsizlik ve bütçe dengesi, yurt dışında ise ABD’de sanayi üretimi başta olmak üzere açıklanacak verilerle vergi reformuna ilişkin gelişmelerin takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinde 110.000 ve 110.500 seviyelerinin direnç, 108.000 puanın destek konumuna geldiğini kaydetti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, eylül ayı işsizlik
11.00 Türkiye, kasım ayı bütçe dengesi
13.00 Avro Bölgesi, ekim ayı dış ticaret dengesi
16.30 ABD, New York Fed sanayi endeksi
17.15 ABD, kasım ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı