Küresel piyasalar kritik haftaya sakin başladı

0
27

Küresel piyasalar, başta merkez bankalarının faiz kararları olmak üzere yoğun gündemin etkili olduğu haftaya sakin başlıyor.

Bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ABD Merkez Bankası (Fed) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) toplantıları ile kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Türkiye değerlendirmesi, piyasaların ana yönü üzerinde etkili olabilecek gündem maddeleri olarak öne çıkıyor.

Geçen hafta küresel piyasalarda Fed’in faiz artırım sürecine ilişkin beklentilerin öne çekilmesi ile dolar talebindeki artışın devam etmesi, piyasalarda sert dalgalanmalara neden olmuştu. ABD’de Dow Jones endeksi Cuma günü yüzde 0,82 değer kaybederken, haftalık bazda kayıplar yüzde 1,24 oldu. Cuma günü S&P 500 endeksi yüzde 0,61, Nasdaq endeksi yüzde 0,44 düşüş kaydetti.

Analistler, bu hafta Fed’in Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkacak kararların piyasaların yönü üzerinde etkili olacağını belirtiyor. Çarşamba günü açıklanacak FOMC kararlarına ilişkin, ekonomistler faiz değişikliği beklemezken, faiz artırım sürecine ilişkin “sabırlı olunacak” ifadesinin değişip değişmeyeceği konusunda ise ikiye ayrılıyor. 

Avrupa tarafında geçen hafta avro/dolar paritesi, düşüşünü üst üste dördüncü haftaya taşıyarak Ocak 2003’ten bu yana en düşük seviyesi olan 1,0463’e geriledi. Düşüş eğilimindeki parite ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) tahvil alımına başlamasıyla düşüşe geçen faizlerden destek bulan pay piyasaları geçen hafta hızlı yükseldi. Almanya’da DAX endeksi cuma günü yüzde 0,87 yükselerek, günlük ve haftalık bazda kapanış rekorlarını kırdı.
Asya piyasalarında ise cuma günkü yükseliş eğiliminin ardından bugün karışık bir seyir izleniyor. Japonya’da Nikkei 225 endeksi bugün yüzde 0,04 düşüşle günü tamalarken, Çin’de Şanghay endeksi kapanışa yakın yüzde 2’nin üzerinde yükseliş kaydediyor.

Yurt içinde, geçen hafta beklentilerden iyi gelen cari açık verisine karşın, enflasyon beklentilerinin döviz kurlarındaki yükselişe bağlı olarak artması ve küresel piyasalarda artan dolar talebinin tedirginliği nedeniyle piyasalarda negatif hava etkili oldu. BIST 100 endeksi yükseliş eğilimindeki döviz kurları ve piyasa faizleri ile cuma günü yüzde 2,11 değer kaybederken, haftalık bazda düşüşü yüzde 4,57 oldu. Analistler, yarın açıklanacak TCMB faiz kararı ve Çarşamba günü Fed kararları ile cuma günü açıklanması beklenen Fitch Ratings’in Türkiye değerlendirmesinin orta ve uzun vadeli yön üzerinde belirleyici olabileceğini tahmin ediyor. Bankalararası piyasada yeni haftaya 2,62’den başlayan dolar/TL’nin 2,60 seviyesinin destek, 2,63 seviyesinin direnç konumunda olduğunu ifade eden analistler, BIST 100 endeksinde ise 76.400 ve 75.000 seviyelerinin destek olarak takip edileceğini kaydediyor.