Küresel piyasalar Fed’i bekliyor

0
34

Küresel piyasalar, dün başlayan ABD Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının bu akşam açıklanacak kararları ve Başkan Janet Yellen’in basın topantısını bekliyor.

ABD’de bugün açıklanacak Fed kararları öncesinde dün piyasalarda genel olarak pozitif bir seyir izlendi. ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,36’dan yüzde 2,31’e gerilerken, dolar endeksi yatay bir seyir izledi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,64, S&P 500 endeksi yüzde 0,57 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,51 yükseliş kaydetti. Analistler, bugün Fed’in faizlerde değişikliğe gitmesini beklemezken, ekonomiye yönelik tahminlerin ve Başkan Janet Yellen’in açıklamalarının faiz artırımına başlangıç için ipucu verebileceğini tahmin ediyor.

Avrupa tarafında Yunanistan ile kreditörler arasında halen anlaşmaya varılamamış olması ve yetkililerin kafa karıştıran açıklamalarına karşın avro/dolar yatay bir seyir izlerken, tahvil piyasasında uzun vadeli faizlerdeki sert dalgalanmalar devam etti. Dün Almanya’da açıklanan enflasyon beklentiler doğrultusunda gelirken, ZEW beklentiler endeksi tahminlerin altında kaldı. Verilerin ardından Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,54, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,51 yükselirken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi günü yatay tamamladı. Analistler, Yunanistan ile ilgili gelişmelerin yanında bugün İngiltere Merkez Bankası (BoE) toplantı tutanakları ve Euro Bölgesi enflasyon verilerinin takip edileceğini ifade ediyor.

Asya tarafında, bugün Japonya’da açıklanan ihracatın artması, ithalatın ise beklentilerden fazla azalmasına karşın Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 0,16, Çin’de Şanghay endeksi yüzde 0,40 değer kaybetti.

Yurt içinde, siyasi gelişmeler piyasaların odak noktasında olmaya devam ederken, dün küresel piyasalardaki pozitif havanın da etkisiyle BIST 100 endeksi günü yüzde 1,56 yükselişle 80.184 puandan tamamladı. Analistler, bu akşam açıklanacak Fed kararları öncesinde yükseliş eğiliminin korunabileceğini, teknik olarak BIST 100 endeksinin 80.000 puanın üzerinde kalması durumunda sonraki hedeflerinin 81.600 ve 82.500 seviyeleri olacağını tahmin ediyor.