Küresel piyasalar Fed ve Yunanistan’a odaklandı

0
37

Küresel pay piyasaları, geçen haftanın ikinci yarısında etkili olan sert düşüşün ardından dün yüzde 1’i aşan yükselişlerle yaralarını sarmaya çalıştı.

ABD’de yeni haftanın ilk günlerinde veri gündeminin zayıf olması nedeniyle, piyasalar şirketlerin açıkladığı ilk çeyrek finansal sonuçlara odaklandı ve borsa endeksleri cuma günkü sert düşüşün ardından günü yükselişle tamamladı. Dün Dow Jones endeksi yüzde 1,17, S&P 500 endeksi yüzde 0,92, Nasdaq endeksi yüzde 1,27 yükseliş kaydetti. Analistler, Dow Jones endeksinin cuma günü gördüğü, 100 günlük hareketli ortalamasının geçtiği 17.750 puan seviyesinden gelen tepki alımlarının güçlendiğini belirterek, yarından itibaren hareketlenecek veri takviminin haftalık yön açısından belirleyici olacağını kaydediyor.

New York Fed Başkanı William C. Dudley, ABD büyümesindeki güçlenmenin bu yıl faizlerin yükseltilmesini garanti edeceği konusunda iyimser olduğunu söyledi. Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, ülkedeki nakit darlığının yoğunlaşması ile birlikte, yerel yönetimlere fonlarını merkez bankasına aktarmaları talimatını verdi.

Avrupa tarafında, euro/dolar paritesi son üç işlem gününde denediği 1,08 seviyesinin üzerinde dün de tutunamadı ve küresel piyasalarda artan dolar talebinin etkisi ile 1,07 sınırına kadar geriledi. Dün Almanya’da DAX endeksi yüzde 1,74, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,82, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,86 yükseliş kaydetti. Analistler, bugün Almanya’da açıklanacak ZEW endekslerinin takip edileceğini ifade ediyor.

Asya tarafında, Japonya’da açıklanan öncü göstergeler endeksi beklentilerin altında kalırken, Çin’de bankalara yönelik teşviklerin ekonomiye etkileri konusundaki yorumlar gündemin en üst sırasındaki yerini koruyor. Bugün kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,04, Çin’de Şanghay endeksi yüzde 0,86 yükseliş kaydetti.
Yurtiçinde, yarınki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde dolar/TL 2,68 – 2,71 arasında dalgalı bir seyir izlerken, BIST 100 endeksi ise dün banka paylarında etkili olan satışlara karşın günü yüzde 0,14’lük sınırlı bir düşüşle tamamladı. Özellikle banka paylarında döviz kurlarına duyarlı seyrin devam ettiğini ifade eden analistler, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 9,66 ile son 6 ayın en yüksek seviyesine çıkmasının satış baskısını artırdığını belirtiyor. Analistler, BIST 100 endeksinin 82.000 ve 83.600 seviyelerinin takip edileceğine değinerek, bu seviyelerin kırılması durumunda kırılma yönüne doğru hareketin ivme kazanabileceğine dikkati çekiyor.