Küresel piyasalar Fed tutanaklarına odaklandı

0
16

Küresel piyasalar, uluslararası terör eylemlerinin gündemin üst sıralarına çıkmasına karşın genel olarak pozitif bir seyir izlerken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarının takip edileceği belirtiliyor.

İngiltere’nin Manchester kentindeki konser salonunda gençleri hedef alan terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 22’ye ulaşırken, ülkede 8 Haziran’da yapılacak genel seçim öncesinde tüm siyasi partiler propaganda faaliyetlerini askıya aldı. Saldırının ardından uluslararası terör gündemin en üst sırasına yerleşirken, piyasalar tarafında ise risk iştahının devam etmesi dikkati çekiyor.

Bugün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Çin’in yerli ve yabancı para cinsinden kredi notunu “Aa3″ten “A1” seviyesine düşürürken, görünümü de negatiften durağana çekti. Moody’s’ten yapılan açıklamada, Çin’in finansal gücünün gelecek yıllarda bir miktar yıpranacağı, ekonominin genelinde borç miktarının artmaya devam ederek potansiyel büyümenin de yavaşlayacağı kaydedildi.

Söz konusu gelişmelerle Çin’de Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 0,6 değer kaybederken, Japonya’da Nikkei 225 endeksi ise dolar/yen paritesindeki yükseliş eğiliminin devam etmesinden bulduğu destekle yüzde 0,5 artış kaydetti. 

ABD’de bugün açıklanacak Fed toplantı tutanakları öncesinde pay piyasaları dün pozitif bir seyir izledi, dolar endeksi ise yüzde 0,38 artışla 97,35’e çıktı. Dün açıklanan yeni konut satışları verisinin beklentilerin altında kalmasına karşın Dow Jones endeksi yüzde 0,21, S&P 500 endeksi yüzde 0,18 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,08 yükseliş kaydetti. 

Analistler, bu akşam açıklanacak Fed toplantı tutanaklarında, yıl sonuna kadarki faiz artırımlarına ilişkin üyelerin değerlendirmeleri ve Fed’in bilanço küçültme süreci ile ilgili ipuçlarının aranacağını belirtti.
Avrupa tarafında, dün Almanya’da açıklanan ilk çeyrek büyüme verisinin yüzde 1,7 ile beklentileri karşılamasının yanı sıra verinin detayları, iktisadi faaliyetin güçlenerek büyümeye devam ettiğine işaret etti. Büyüme ve beklentilerden iyi gelen Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin ardından Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,31, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,47 değer kazandı, İngiltere’de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,15 düşüş kaydetti. 

Yurt içinde, dün döviz kurlarındaki yükseliş eğilimine karşın Borsa İstanbul’da alış ağırlıklı bir seyir izlendi. BIST 100 endeksi, dün yüzde 1,37 değer kazanarak 97.717 puan ile tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Dün günü 3,5759’dan tamamlayan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasada 3,58’in üzerini test etti ve bu seviyenin hemen atında dengelendi.

Uluslararası piyasalarda devam eden risk iştahının yurt içi piyasaların seyrinde de belirleyici olmaya devam edeceğini aktaran analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinin rekorunu 97.700’ün üzerine çıkarmasının ardından dolar bazında 2,74 direncine denk gelen 98.000 seviyesinin kırılıp kırılamayacağının izleneceğini kaydetti. 

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, nisan ayı konut satışları 
17.00 ABD, nisan ayı 2. el konut satışları 
21.00 ABD, Fed toplantı tutanakları