Küresel piyasalar fed tutanaklarına odaklandı

0
51

ABD’de geçen haftanın son işlem gününde pay piyasalarında sert düşüşler görülürken, dolar endeksi yüzde 0,4 düşüşle 90 sınırına geriledi. Analistler, cuma günü beklentilerin oldukça altında kalan tarım dışı istihdam verisi ve ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamalarının risk iştahını azalttığını belirterek, yeni haftada enflasyon ve Fed tutanaklarının yanı sıra ticaret savaşı ile ilgili gelişmelerin yatırımcı kararları üzerinde ana belirleyici olduğunu dile getirdi. Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 2,34, S&P 500 endeksi yüzde 2,19 ve Nasdaq endeksi de yüzde 2,28 değer kaybetti. 
Bu hafta başlayacak Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) toplantısı ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in konuşmasının ticaret savaşı ile ilgili önemli gelişmeler olduğunu dile getiren analistler, Fed tutanaklarında ise gelecek dönem para politikasına ilişkin ipuçlarının aranacağını söyledi. Cuma günü bir konuşma yapan Fed Başkanı Jerome Powell “Meslektaşlarım ve ben, ekonomi genel olarak şu anki seyrini koruduğu müddetçe politika faizinde kademeli artışların hedeflerimize ulaşmak için en iyi yol olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
Avrupa tarafında, cuma günü Almanya’da açıklanan sanayi üretimi verisinin tahminlerin altında kalmasının ardından Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,52, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,35 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi de yüzde 0,17 değer kaybetti. 
Bugün Japonya’da açıklanan dış ticaret fazlasının 188,7 milyar yenle beklentilerin altında kalmasına karşın küresel piyasalarda artan iyimserlikle kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5, Çin’de Şanghay bileşik endeksi de yüzde 0,3 değer kazandı. Analistler, ticaret savaşının bu hafta yapılacak açıklamalarla çok daha büyük boyutlara ulaşmayacağı algısının piyasalarda etkili olduğunu kaydetti. 
Yurt içinde, cuma günü döviz kurlarındaki yükseliş ve dünya borsalarındaki negatif seyrin etkisiyle gerileyen BIST 100 endeki, günlük bazda yüzde 0,18, haftalık bazda ise 0,17 değer kaybetti ve 114.738 puandan kapandı. Geçen haftanın son işlem gününde 4,0664 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gören dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 4,04’ün hemen üzerinde dengelendi. 
Analistler, yurt içinde bugün saat 14.00’te gerçekleştirilecek ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılacağı, Proje Bazlı Teşvik Sistemi Tanıtımı ve 2017 Yılında Hazırlıkları Tamamlanan Yatırımlara Teşvik Belgesi Dağıtım Töreni’nin takip edileceğini belirtti. Hafta genelinde ise yurt içinde, çarşamba günü açıklanacak cari işlemler açığı verisinin, yurt dışında ise ticaret savaşı ile ilgili haber ve açıklamaların izleneceğine değinen analistler, BIST 100 endeksinin 113.400 seviyesinin destek, 117.700 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.