Küresel piyasalar Fed sonrası yön arayışında

0
28
ABD Merkez Bankasının (Fed) politika faizini 25 baz puan artırmasının ardından küresel piyasalarda görülen pozitif hava uzun sürmedi. Dün dolar endeksinde düşüşün devam etmesine karşın New York borsasında sınırlı da olsa satıcılı bir seyir izlendi. Dow jones endeksi yüzde 0,07 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,16 değer kaybederken, Nasdaq endeksi günü önceki kapanış seviyelerinden tamamladı.

Avrupa tarafında, dün İngiltere Merkez Bankasının (BoE) beklentiler doğrultusunda faizlerde ve varlık alım programında değişiklik yapmamasının ardından sterlin/dolar paritesi değer kazancını sürdürürken, avro/dolar paritesi de 1,0776 ile 6 Şubat’tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Asya tarafında, dolar/yen paritesindeki düşüşün negatif etkilediği Nikkei 225 endeksi günü yüzde 0,4 düşüşle tamamlarken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 0,16 geriledi.

Dolar geriledi
Yurt içinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) beklentiler doğrultusunda politika faizini değiştirmemesine karşın Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranını 75 baz puan artırmasının ardından dolar/TL hızlı düşüşünü ikinci güne taşıdı ve yüzde 1,42 azalışla günü 3,6244’ten tamamladı. Dolar/TL bugün bankalararası piyasanın açılışında da zayıf seyrini sürdürerek 3,6122’ye kadar geriledi.