Küresel piyasalar Fed sonrası yön arayışında

0
27

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) mart ayına ilişkin toplantı tutanaklarının, faiz artırım takvimine ilişkin üyelerin görüş ayrılığı yaşadığını ortaya koymasının etkileri izlenecek.

ABD’de dün ülke merkez bankasının 17-18 Mart tarihlerinde düzenlenen Federal Açık Piyasalar Komitesi’nin (FOMC) toplantı tutanakları yayımlandı. Tutanaklar, birkaç üyenin ekonomik veri ve görünümün normalleşmenin haziran ayında başlanmasına izin vereceği yönünde görüş bildirdiğini ortaya koyarken, bazı üyelerin ise şartların yılın daha sonraki dönemlerine kadar faiz artışına uygun olmayacağını bildirdiğini gösterdi. 
Üyelerden birkaçının ise ekonomik görünümün faiz artışına 2016’ya kadar hazır olmayacağı yönünde fikir beyan ettiği bildirilen tutanakların ardından, Dow Jones Endeksi yüzde 0,15 ve Standard & Poor’s 500 Endeksi yüzde 0,27 değer kazanırken, Nasdaq Teknoloji Endeksi ise yüzde 0,83 yükseldi. ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 1,92’ye kadar yükselirken, uluslararası dolar endeksi de 98,197 seviyelerine yükseldi.

Analistler, toplantı tutanaklarının Fed yetkililerinin faiz zamanlaması konusunda görüş ayrılığı yaşadığını ortaya koyduğunu aktararak, söz konusu toplantının martta 15 ayın en düşük seviyesinde gelen ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde gerçekleştiğini, bu nedenle nisan ayı toplantısının faiz artırım zamanlamasına ilişkin verilecek sinyaller açısından çok daha önemli hale geldiğini ifade ediyor. Buna rağmen faiz artırımı ihtimalinin bu yıl içinde gerçekleştirilmesi seçeneğinin masada olduğuna dikkati çeken analistler, ABD’de bugün açıklanacak haftalık işsizlik verilerinin takip edileceğini kaydediyor.

Avrupa tarafında bugün açıklanacak İngiltere Merkez Bankası (BoE) fazi kararları önccesinde FTSE 100 endeksi günü yüzde 0,35 düşüşle tamamlarken, Almanya’da DAC endeksi ise Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,72 değer kaybetti. Avro/dolar paritesi ise dün 1,08 sınırının altına inmesi sonrasında şu dakikalarda yüzde 0,2 gerilemeyle 1,0755 seviyelerinden alıcı buluyor.

Asya tarafında, mart ayı toplantısında faizleri yüzde 1,75 ile rekor düşük seviyeye indiren Güney Kore Merkez Bankası, bu ayki toplantısında değişiklik yapmazken, kararın ardından Kospi endeksi yüzde 0,2 düşüşle sonlandı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Hindistan’ın kredi not görünümünü pozitife çevirmesi sonrasında, Sensex endeksi ise yüzde 0,1 kazançla seyrediyor.

Yurtiçi piyasalarda ise dün açıklanan sanayi üretim verisinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından, Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi günü önceki kapanışa göre yüzde 0,40 yükselişle 82.799,38 puandan tamamladı. Dolar/TL, dün en yüksek 2,6040 seviyesine kadar yükselirken, şu dakikalarda yüzde 0,1 artışla 2,6012 seviyelerinden işlem görüyor.

Analistler, endeksin bugünkü yönü üzerinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Olağan Genel Kurulu’nda Başkan Erdem Başçı’nın konuşmasının etkili olabileceğini belirterek, yurt dışında da ABD işsizlik başvuruları ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararının takip edileceğini kaydediyor.

Teknik olarak endekste 82.000’in güçlü destek konumunda olduğunu ifade eden analistler, yukarı yönlü hareketlerin devamı halinde sırasıyla 83.000- 83.500’ün direnç seviyeleri olarak takip edileceğini dile getiriyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
11.30 İngiltere, şubat dış ticaret açığı
14.00 İngiltere Merkez Bankası faiz kararı
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
17.00 ABD, şubat toptan eşya stokları