Küresel piyasalar Fed öncesi yatay seyrediyor

0
33

Küresel piyasalar, bugün başlayacak ve 2 gün sürecek ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı öncesinde yatay bir seyir izliyor.

ABD’de dün veri gündeminin zayıf olmasının etkisiyle New York borsasında hisse bazlı hareketler öne çıkarken, 10 yıl vadeli tahvil faizi, kararları yarın açıklanacak Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesinde yükseliş eğilimini sürdürdü ve son 3 ayın zirvesi olan yüzde 2,63’e çıktı. 

Pay piyasalarında, gündeme bağlı olarak sektörel hareketler dikkati çekerken, Dow Jones endeksi yüzde 0,10 geriledi, S&P 500 endeksi yüzde 0,04 ve Nasdaq endeksi ise yüzde 0,24 değer kazandı. Analistler, gayrimenkul ve enerji sektör hisselerinin pozitif seyir izlediğini, buna karşın sağlık ve perakende sektör hisselerinin ise değer kaybettiğini ifade etti. 

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin ekonomiyi ilgilendiren açıklamaları ve adımlarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydeden analistler, gündemde olan sağlık sigortası tasarısı ve borç limitine ilişkin gelişmelerin de yakından izlendiğini bildirdi.

Cumhuriyetçilerin “Obamacare”in yerine getirmek istediği sağlık sigortası sistemiyle ilgili hazırladığı raporu dün açıklayan ABD Kongresi Bütçe Ofisi, değişikliğin gelecek yıl 14 milyon, 2026 itibarıyla da 24 milyon kişinin sigortasını kaybetmesine yol açabileceği uyarısında bulunmuştu.

Avrupa tarafında, Hollanda’daki seçimler ve İngiltere’de Brexit’e ilişkin gelişmeler piyasaların gündemindeki yerini koruyor. İskoçya Bölgesel Yönetim Başbakanı Nicola Sturgeon, dünkü açıklamasında, 2018 sonbaharı ve 2019 ilkbaharı arasında yeniden bir bağımsızlık referandumunun yapılmasının planlandığını söyledi. Buna karşın avro/dolar paritesi dün gün içinde 1,07’nin üzerini test etti. Bu seviyede tutunamayan parite 1,0650 seviyelerinde dengelenirken, Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,2, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,3 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,1 değer kazandı.

Bugün Çin’de açıklanan sanayi üretimi ve perakende satış verilerinin beklentilere yakın artış kaydetmesi ve dolar/yen paritesindeki sakin seyrin etkisiyle Çin’de Şanghay bileşik endeksi ve Japonya’da Nikkei 225 endeksi yatay bir seyir izledi.

Yurt içinde, yarınki Fed kararları ve 16 Mart perşembe günkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde dün piyasalarda sınırlı oranda negatif bir seyir izlendi. Dolar/TL, günü 3,74’ün hemen üzerinde tamamlarken, BIST 100 endeksi ise yüzde 0,20 gerileyerek 89.430 puandan kapandı.

Analistler, bugün başta Avrupa olmak üzere hareketlenecek veri takviminin takip edileceğini belirterek, yarınki Fed kararları öncesinde piyasalardaki dalgalı seyrin devam edebileceğini bildirdi. 

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, şubat ayı tarım ÜFE 
10.00 Almanya, şubat ayı TÜFE 
13.00 Avro Bölgesi, ocak ayı sanayi üretimi 
13.00 Avro Bölgesi ve Almanya mart ayı ZEW endeksleri 
15.30 ABD, şubat ayı ÜFE