Küresel piyasalar artan risk iştahıyla pozitif seyrediyor

0
30

Küresel piyasalar, ABD’de vergi tasarısının bu hafta yasalaşabileceğine ilişkin iyimserliğin risk iştahını artırmasıyla pozitif bir seyir izliyor. 

ABD’de, Cumhuriyetçilerin 15 Aralık Cuma günü açıkladığı ortak vergi tasarısının yıl bitmeden yasalaşacağına yönelik beklentiler yatırımcıların risk iştahını artırırken, buna bağlı olarak New York borsası rekorlarını devam ettirdi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,57, S&P 500 endeksi yüzde 0,54 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,84 değer kazanarak kapanış rekorlarını kırdı. Analistler, bugün açıklanacak konut başlangıçları ve cari işlemler dengesi verilerinin takip edileceğini belirterek, vergi tasarısı ile ilgili gelişmelerin yatırımcı kararları üzerinde belirleyici olacağını kaydetti.

Avrupa tarafında, dün açıklanan Avro Bölgesi kasım ayı enflasyonunun yıllık yüzde 1,5 ile beklentiler doğrultusunda artması sonrası Almanya’da DAX endeksi yüzde 1,59, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,33 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,34 yükseliş kaydetti. Analistler, Almanya’daki hükümet kurma çalışmalarının gündemi meşgul etmeye devam ettiğini belirterek, avro/dolar paritesinin 1,18’in altında dengelenmesinin de pay piyasalarını desteklediğini ifade etti. 

Asya piyasalarında bugün Nikkei 225 endeksi yatay bir seyir izledi. Çin’de Şanghay bileşik endeksi ise kapanışa yakın yüzde 0,6 değer kazandı.

Yurt içinde, küresel piyasalarda artan risk iştahı ve döviz kurlarındaki gerilemeden bulduğu destekle dün gün boyu yükseliş eğilimini sürdüren BIST 100 endeksi, yüzde 0,84 yükselerek 110.248 puandan kapandı. Analistler, yurt dışında Noel tatili öncesi yatırımcıların pay piyasalarındaki alımlarının güçlendiğini belirterek, pozitif görünümün, ABD vergi tasarısı ile ilgili olumsuz bir gelişme olmaması durumunda hafta sonuna kadar devam edebileceğini söyledi. 

BIST 100 endeksinin 110.500’ün üzerinde kapanış yapması durumunda yükseliş eğiliminin güçlenebileceğini ifade eden analistler, sonraki hedeflerin 112.500 ve tarihi zirvesi olan 115.093 seviyeleri olacağını kaydetti. 

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
12.00 Almanya, aralık ayı Ifo endeksleri
16.30 ABD, kasım ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri
16.30 ABD, 3. çeyrek cari işlemler dengesi