Küresel piyasalar ABD verilerine odaklandı

0
21

Küresel piyasalar, Euro Bölgesi liderlerinden gelen Yunanistan’la referanduma kadar müzakere edilmeyeceği açıklamalarının ardından yön ararken, gözler ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerine çevrildi.
 
ABD tarafında, dün Yunanistan referandumu öncesinde taraflar arasındaki müzakerelerin çıkmaza girmesiyle, veri odaklı seyir izlendi. ADP özel sektör istihdamının son 6 ayın en iyi performansını göstermesi ve ISM İmalat Sanayi Endeksinin de son 5 ayın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından hisse senedi piyasaları ile tahvil faizlerinde yükseliş yaşandı.
 
Dow Jones Endeksi yüzde 0,8, S&P 500 Endeksi yüzde 0,7 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi de yüzde 0,5 yükselirken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,34’ten yüzde 2,43 seviyelerine çıktı. Dolar endeksi ise hafta başındaki sert düşüşünün ardından yükselişini 2’nci güne taşıdı ve 96,310 seviyelerinde dengelendi.
 
Analistler, yatırımcıların Yunanistan referandumu öncesinde temkinli duruş izlemeye devam edeceğini belirterek, bugün açıklanacak haziran ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.
 
Avrupa tarafında, Yunanistan’a ilişkin gelişmeler gündemin ilk sıralarındaki yerini korurken, Euro Bölgesi Maliye Bakanları’nın Yunanistan’la referanduma kadar müzakere etmeyeceklerini belirtmesi sonrasında Euro/dolar paritesi 1,10 seviyesine geriledi. Pay piyasasında ise son zamandaki düşüşlerin ardından dün tepki alımları gözlenirken, Almanya’da DAX endeksi yüzde 2,1, Paris’te CAC 40 endeksi yüzde 1,9 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi de yüzde 1,3 değer kazandı.
 
Öte yandan Standard & Poor’s’un ve Fitch’in ardından bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de Yunanistan’ın kredi notunu “yatırım yapılamaz” seviyesinin altına çekti.
 
Analistler, Yunanistan referandumuna kadar bölgede açıklanacak verilerin yatırımcıların risk algısında belirleyici olabileceğine işaret ederek, bugün Euro Bölgesi’nde açıklanacak mayıs ayı ÜFE ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) para politikası toplantı özetinin takip edileceğini belirtiyor.
 
Asya’da Çin Merkez Bankası’nın aldığı önlemlere karşın Şanghay bileşik endeksi gerilemeye devam ederken, şu dakikalarda yüzde 2,7’lik kayıp yaşanıyor. Japonya’da Nikkei endeksi ise yendeki zayıflamanın ihracatçı firmalara alım getirmesiyle yüzde 1,1 kazançla seyrediyor.
 
Yurt içinde ise dün güne yükselişle başlayan pay piyasalarında, ABD’de açıklanan olumlu veriler ve Meclis başkanlığı seçimlerinin sonuçlanmasının ardından düşüş yaşandı. Borsa İstanbul 100 (BIST100) endeksi, dün günü yüzde 0,69 düşüşle 81.681,71 puandan tamamlarken, dolar/TL 2,6930 seviyelerinde dengelendi.
 
Analistler, Meclis başkanlığı seçimlerinin koalisyon görüşmelerine ilişkin herhangi bir sinyal vermemesi nedeniyle pay piyasasında geri çekilmenin gözlendiğini belirterek, ABD’de açıklanan olumlu verilerin ise endeksteki düşüşü desteklediğini kaydediyor.
 
Yurt dışında Yunanistan’a ilişkin gelişmelerin yanı sıra ABD’den gelecek verilerin, yurt içinde ise koalisyon görüşmelerine dair haber akışının endeksin yönü üzerinde belirleyici olacağını aktaran analistler, 81.500 ve 80.900 seviyelerinin destek, 82.500 – 83.000 aralığının ise önemli direnç bölgesi olarak izleneceğini dile getiriyor.
  
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle;
 
11.30 İngiltere, haziran inşaat sektörü PMI
 
12.00 Euro Bölgesi mayıs ÜFE
 
14.30 ECB Para Politikası Toplantısı Özeti
 
14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri
 
15.30 ABD, haziran ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı
 
17.00 ABD, mayıs ayı fabrika siparişleri