Küresel piyasalar ABD verileri ve ECB’ye odaklandı

0
23

Küresel piyasalar yeni haftada, başta tarım dışı istihdam olmak üzere ABD’de açıklanacak veriler ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısına odaklandı.

ABD’de geçen hafta açıklanan imalat dışı ISM endeksi başta olmak üzere açıklanan makroekonomik verilerin genel olarak beklentilerden iyi gelmesi ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’ın konuşması, mart ayında faiz artırım beklentilerini neredeyse yüzde 100’e taşıdı. Buna karşın New York borsası yatay bir seyir izlese de pozitif görünümünü korurken, dolar endeksi 102’nin üzerini test ettikten sonra 101,5 seviyelerine geriledi. 

Yellen, cuma günü Chicago’da yaptığı konuşmada, ekonominin beklenen yönde ilerlemeyi sürdürmesi halinde kademeli faiz artışına devam etmenin uygun olacağını belirterek, “Bu ayki toplantımızda, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) istihdam ve enflasyonun beklentilerimiz doğrultusunda ilerlemeye devam edip etmediğini değerlendirecek. Eğer ediyorsa faiz artışında ek ayarlama yapmak uygun olacak” ifadelerini kullandı.
Analistler, bu hafta özellikle cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin piyasaların odak noktasında olacağını kaydederek, pay piyasalarını pozitif yönde etkileyen ABD Başkanı Donald Trump’ın mali politikalara ilişkin söylem ve adımlarının da takip edileceğini dile getirdi.

Avrupa tarafında, bu hafta ECB’nin perşembe günü açıklanacak kararları beklenirken, geçen hafta Avro Bölgesi enflasyonunun yüzde 2’ye çıkması, ECB’nin alacağı karar ve söylemlerinin önemini artırdı.
Cuma günü avro/dolar paritesi 1,06’nın üzerine çıkarken, pay piyasalarında ise karışık bir görünüm hakimdi. Almanya’da DAX endeksi ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi sınırlı oranda değer kaybederken, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,63 yükseldi.

Bugün Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande’ın daveti üzerine İtalya ve İspanya hükümet başkanlarıyla Avrupa Birliği’nin geleceğini ele almak amacıyla Fransa’nın Versay kentinde bir araya gelecek. Konuyla ilgili haber ve açıklamaların takip edileceğine değinen analistler, avro/dolar paritesinin 1,06’nın üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yükseliş eğiliminin devam edebileceğini belirtti.
Bugün Asya’da, Kuzey Kore’ye ilişkin gerilimler Japon yeninin değer kazanmasına neden olurken, bunun negatif etkisiyle Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5 geriledi. Çin’de Şanghay bileşik endeksi ise ekonomiyi teşvik beklentileri ile yüzde 0,3 artış kaydetti. 

Yurt içinde, geçen hafta beklentileri aşan enflasyon verisine karşın BIST 100 endeksi 90.000 puanın üzerini test etti ve 89.722 puan ile 19 Ocak 2015 tarihinde bu yana gerçekleştirdiği en yüksek haftalık kapanışını yaptı. Analistler, bu hafta yurt içinde sanayi üretimi, yurt dışında ise ECB toplantısı ve ABD tarım dışı istihdam verisinin takip edileceğine değinerek, 3,70 seviyelerinde dengelenen dolar/TL’nin seyrinin de izleneceğini ifade etti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
12.30 Avro Bölgesi, mart ayı yatırımcı güven endeksi
14.30 Türkiye, şubat ayı reel efektif döviz kuru
18.00 ABD, ocak ayı fabrika ve dayanıklı mal siparişleri