Küresel çapta zengin olmanın alt sınırı nereden başlıyor?

0
1859
25 milyon dolar mı? Belki ama yalnızca belki. Bu miktarla yalnızca zengin olmaya başlarsınız. Buna ekonomi sınıfı zengin diyelim. Peki ya business class? Bunun bedeli 100 milyon dolar. First class? 200 milyon dolar. Peki ya özel jet zengini olmak için? Bunun bedeli tam 1 milyar dolar.
*****
Marketwatch.com’da yer alan habere göre, creme de la creme kesime hitap eden yüksek finans dünyası servet kategorilerini bu şekilde değerlendiriyor.
Çoğu insan için 25 milyon dolar baş döndürücü bir rakam olabilir ama seçkin özel bankacılar açısından yalnızca “temel hizmetleri” satın almaya yarıyor.
Analistler, hiper servet ve hiper eşitsizliğin damga vurduğu çağımızda, bu miktarın yalnızca zenginler dünyasına giriş bileti olmasının şaşırtmaması gerektiğini belirtiyorlar.
Nitekim parası olanlarla olmayanlar arasındaki fark açıldıkça, bu “ekonomi sınıfı” eşiği de yıllar içinde çarpıcı bir biçimde yükseldi.
Citibank yöneticilerinden biri, 1994 yılında bankada yeni çalışmaya başladığında, 3 milyon doların bankacılık sektöründe çok büyük bir servet olarak görüldüğünü ancak o zamandan beri geçen neredeyse 25 yıllık sürede artık 25 milyon doların ultra bir servet olarak kabul edildiğini belirtiyor. Nitekim ABD’de nüfusun binde birine hizmet sunanlar ülkenin geri kalanından farklı bir perspektife sahip. Yatırımcı Charles Schwab’a göre 1,4 milyon dolarlık servete sahip olan birisi kendisini “mali açıdan rahat” hissedebilir. “Zengin” sayılmak için ise tarife 2,4 milyon dolardan başlıyor.