‘Küresel bankacılık suistimallerinin maliyeti 320 milyar doları aştı’

    0
    17

    İngiltere Merkez Bankası Başkanı (BoE) Mark Carney, küresel çapta bankacılık sektöründeki suistimallerin, hatalı uygulamaların ekonomik maliyetinin 320 milyar doları aştığını belirtti.

    Mark Carney, Londra’daki Bankacılık Standartları Kurulu’nun toplantısında yaptığı konuşmada, son 10 yıl içerisinde bankacılık sektörünün, borç ve meşruiyet olmak üzere ikili krizinden muzdarip olduğunu söyledi. 
    Carney, “İlkine kapsamlı reformlarla cevap verildi. Bunun sonucunda büyük bankalar şimdi daha güçlü ve daha yüksek likiditeye sahip. Fakat bu büyük gelişme meşruiyet krizinin gölgesinde kaldı. Hatalı ürün satışlarından manipülasyona kadar seri skandallar bankacılığa, finansal sisteme ve bir ölçüde piyasalara olan güveni baltaladı.” ifadelerini kullandı.

    Küresel bazda bankacılık sektöründeki hatalı uygulamaların çoğu zaman kontrol edilmediğini, adeta bu yanlışların birer norm halini aldığını belirten Carney, küresel bazda bankacılık sektöründeki suistimallerin, hatalı uygulamaların ekonomik maliyetinin toplam 320 milyar doları aştığını bildirdi. 

    Bankaların hatalı uygulamalarının toplumun güven duygusuna zarar vererek daha büyük bir sosyal maliyet ortaya çıkardığını kaydeden Carney, finans sektörünün işleyişini sürdürebilmesi için insanların onayına ihtiyaç duyduğunu söyledi.