Kredi kartıyla internet alışverişinde onay dönemi

0
31

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) aldığı kararla Türkiye’deki tüm bankaların banka ve kredi kartları ile internetten işlem yapabilmek için artık onay gerekecek. 17 Ağustos’ta uygulanmaya başlanacak karardan Türkiye’deki 25 milyon kişinin etkilenmesi bekleniyor.

Kararın alınma sebebi ise günlük hayatında kredi kartını internet işlemlerinde kullanmayan, kartı ile internetten alışveriş yapılabileceğinin farkında dahi olmayan vatandaşların dolandırıcılar tarafından kandırılmasının önüne geçmek. 

Ancak kartını elektronik alışverişe açmak isteyen kullanıcıların ise şu unsurlara dikkat etmesi gerekiyor:

  • Bireysel müşterilere verilmiş ve verilecek tüm banka ve kredi kartları kapsama dahil.
  • Kart sahibinin aksi yönde açık talebinin bulunmadığı durumlarda, kartlar tüm elektronik ticaret işlemlerine kapatılacak. E-ticaret alışverişleri, mobil uygulama ödemeleri, online film ve müzik abonelikleri de buna dahil.
  • Kart sahiplerinin kartlarını e-ticaret işlemlerinde kullanmaya devam edebilmesi için ilgili kart bankası ile iletişime geçmesi gerekiyor.
  • Ödeme talimatları kapatılmayacak. Kartlar ile verilen ödeme talimatları (mail order, telefon order) kapsam dışında tutuluyor.