Koton, yerliye yatırım yaparak zirvede

0
146

Türk hazır giyim sektörünün güçlü markası Koton, 213’ü yurtdışında, 303’ü yurtiçinde toplam 516 mağazası ve dünya genelinde binden fazla satış noktasında yer alan ürünlerinin yüzde 85’ini Türkiye’de üretiyor. Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz “Türkiye’de üretmek gücümüzü artırıyor” diyerek ithalata, dolara bağımlı olmamalarının son zamanlarda döviz kurlarında yaşanan sert dalgalanmalara karşı bir anlamda kendilerine koruma kalkanı ve avantaj sağladığının mesajını veriyor.
Koton’un uzun yıllardır üretiminin büyük bir bölümünü Türkiye’de gerçekleştirdiğini ve her yıl yerli üretim oranını daha da artırdıklarını belirten Yılmaz, Ticaret Bakanlığı’nın Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde Türkiye’de üretilen ürünlere ilişkin yaptığı düzenlemenin sektöre, tüketiciye ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını, alışveriş merkezlerinde kiraların döviz yerine TL ile ödenecek olmasını da memnuniyetle karşıladıklarını kaydediyor.
 
Katma değerli ihracat
Koton aynı zamanda Türkiye ekonomisi için büyük önem taşıyan katma değerli ihracat gerçekleştiren bir marka. Nitekim Koton’un cirosunun yüzde 40’ı yurtdışı satışlardan geliyor. Türkiye’de üretilip yurtdışında satılıyor.
2018’i yüzde 30 büyüme ve yaklaşık 4 milyar TL ciro, 137 milyon TL yatırım ve 43 yeni mağaza ile tamamlamayı hedeflediklerini belirten Yılmaz Yılmaz bu yıl Ukrayna, Kuveyt, Moğolistan, Arnavutluk, Cezayir, Tunus’ta ilk mağazalarını açtıklarını Rusya, Kazakistan ve Fas’taki büyümelerini de sürdürdüklerini söyledi. 2017 yılını 100 milyon doların üzerinde ihracatla tamamladıklarını belirten Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, 2018’i yaklaşık 160 milyon dolarlık bir ihracatla kapatacaklarını kaydetti. 2019 yılı için hedeflenen ihracat rakamı ise 200 milyon doların üzerinde.
Öte yandan Koton, sınırlı da olsa kozmetik ürünleri de üretip satıyor. Kozmetik faaliyetlerin genelinde yüzde 3,5 civarı bir paya sahip ancak burada asıl dikkat çekici olan Koton’un ürünlerinin karışımını kendi bünyesinde hazırlaması yani, ARGE’yi şirket dahilinde gerçekleştirmesi. Kendi moda tasarım merkezine de sahip olan Koton ARGE’ye verdiği bu önem sayesinde devlet tarafından verilen ARGE sertifikasına sahip sektöründeki ilk örnek olma özelliğini taşıyor.

“Gençlere ‘tam benim tarzım’ dedirttik”
30 yıl önce kadın markası olarak yola çıktıklarını, bugün herkese hitap eden bir moda markası olduklarını belirten Yılmaz Yılmaz, yeni sezon ile birlikte gençlere yönelik yeni tasarımlarla dikkat çekeceklerini söyledi.
Bunun için 14 Eylül itibariyle yeni bir reklam kampanyasına başladıklarını açıklayan Yılmaz, gençlerin yakından takip ettiği iki isim olan Burak Deniz ve Melisa Şenolsun’un genç kategorisinde marka yüzleri olduğunu belirtti. Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Onlarla bir dizi reklam filmi çekeceğiz. İki gencin üniversite koridorunda karşılaşmaları ile başlayan hikayesini konu alan ‘Tam Benim Tarzım’ reklam kampanyası TV ve sosyal medyada dönüşümlü devam eden dizi tadında bir kampanya olacak. Gençlerin nabzını yakaladık ve tam onların tarzı ürünler sunuyoruz.”

 E-ticaret vurgusu
Yılmaz, dünyada hızla büyüyen e-ticarete de dikkat çekerek, Koton’un e-ticaret sitesi koton.com’un Türkiye satışlarının yüzde 4,6’sına, global cironun ise yüzde 3,4’üne ulaştığını belirtti. Bu rakam şimdilik görece mütevazı olabilir ancak Yılmaz bu alanın bir başka yönüne de vurgu yapıyor: Koton mağazalarına gelen müşterilerin yüzde 27’si almak istediği ürünle ilgili önce markanın e-ticaret sitesine göz atıyor. Dolayısıyla, sitenin mağazaya yönlendirici bir rolü de oluyor.
Başarılarının sırrını modayı ulaşılabilir fiyattan sunmak olarak açıklayan Yılmaz, koton.com’un da halen 87 milyon ziyaret aldığını ve şu anda 20 binden fazla çeşidiyle Koton’un en zengin ürün yelpazesine sahip mağazası olduğunu kaydediyor.
Siteden şu anda 22 ülkeye gönderim yaptıklarını, ülke sayısını yıl sonuna kadar 80’e çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Yılmaz, Rusya ve bölge ülkelere hizmet verecek şekilde Rusya e-ticaret sitesi koton.com.ru’yu da temmuzda açtıklarını belirtiyor.