Koç Holding’in Yönetim Kurulu belirlendi

0
116

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “2015 yılında Türkiye’nin devraldığı G-20 başkanlığı çerçevesinde açıklanan; yatırım, büyüme, istihdam ve kadınlara fırsat eşitliği aksiyon planlarını cesaret verici buluyor ve destekliyoruz” dedi.

Koç Holding’in 51. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Koç, Koç Topluluğu’nun cirosu ve ihracatının yanı sıra, Borsa İstanbul’dan aldığı pay, ödediği vergiler ve yarattığı istihdam ile Türkiye’nin en büyük şirketler topluluğu olduğuna dikkati çekti.

Koç Topluluğu olarak 2014 yılını da başarılı sonuçlarla kapattıklarını ifade eden Koç, “Türkiye ekonomisindeki dalgalanmalar karşısında 89 yıldır ülkemize duyduğumuz güven ile gücüne güç katarak çalışmalarını sürdüren topluluğumuz, tüm paydaşları için değer yaratmayı temel amaç edinmiştir. Nitekim 2014’te de hep işimize odaklandık, uzun vadeli düşündük, memleketimiz için çalıştık ve yatırımlarımızı planladığımız zamanlarda ve bütçelerle tamamladık. Bu felsefeyle, ‘biz değilsek kim’ dedirten başarılara tüm çalışanlarımızla birlikte imza attık. Uzun zamandır heyecanla üzerinde çalıştığımız, gurur duyduğumuz projelerimiz 2014 yılında devreye girdi. 2015 yılında da yeni yatırım projeleri yapmaktan, geliştirmekten geri durmayacağız. Özellikle yurt dışında büyüme hedefine yönelik çalışmalara, yeni ürün, marka, Ar-Ge ve teknoloji yatırımlarına, finans sektöründe yeniliklere topyekün devam edeceğiz” diye konuştu.

2014 yılını ve dünyadaki ekonomik gelişmeleri değerlendiren Koç, 2014’ün tüm dünyada gerek ekonomik gerek politik gelişmeler açısından gündemi yoğun bir yıl olduğunu hatırlattı.

Koç, şunları kaydetti: “Altı yıl önce global krizin başladığı Amerika’da, geçtiğimiz sene konut ve istihdam piyasasından gelen olumlu sinyaller, krizden çıkış yolunda çok büyük bir aşama kaydedildiğine işaret ediyor. Buna paralel olarak piyasalara sağladığı likiditeyi kademeli bir şekilde azaltan ABD Merkez Bankası’nın (Fed), bundan sonraki aşamada, neredeyse sıfır düzeyinde olan politika faizini artırmaya başlaması bekleniyor.
2015 yılında Avrupa’da gerek hükümetler, gerekse Avrupa Merkez Bankası (ECB) büyümeyi destekleyici politikalar izleyeceği beklentisi güçlendi. Bu noktada, 2015 yılında Türkiye’nin devraldığı G-20 başkanlığı çerçevesinde açıklanan; yatırım, büyüme, istihdam ve kadınlara fırsat eşitliği aksiyon planlarını cesaret verici buluyor ve destekliyoruz. Ayrıca, iş dünyası olarak ülkemizin dönem başkanlığını en iyi şekilde yerine getirmesinde üzerimize düşeni yapıyoruz.”
 
“Dengeli portföy yapımızla verimliliğe ve sürdürülebilir karlılığa odaklanıyoruz”
Mustafa Koç, Koç Topluluğu’nun Türkiye’nin en çok Ar-Ge harcaması yapan kuruluşu olarak yenilikçi ve geniş ürün gamını yüksek hizmet kalitesiyle birleştirdiğini ve rekabet gücünü artırdığını söyledi.

Fark yaratabildikleri ve rekabet avantajlarının yüksek olduğu sektörlerde yer almalarının stratejilerinin temel unsurları arasında olduğuna dikkati çeken Koç, “Uluslararası ortaklıklar ve iş birlikleriyle güçlü ve esnek yönetim felsefemizi, üstün rekabet avantajlarımızla uzun vadeli stratejilerimizi bütünleştiriyoruz. Güçlü bilançomuz ve farklı iş alanlarından oluşan dengeli portföy yapımızla sektörel ve coğrafi riskleri asgariye indiriyor; verimliliğe ve sürdürülebilir karlılığa odaklanıyoruz” dedi.

Türkiye’nin dört bir tarafında gerçekleşebilecek ekonomik ve jeopolitik dalgalanmaları başarılı bir şekilde yönetebilmek için risk yönetim sistemlerine ve politikalarına çok önem verdiklerini vurgulayan Koç, “Yine aynı sebeple, mali yapımızı kuvvetli tutmayı her zaman elzem görüyoruz. Bu çerçevede tasarruf etmeye ve maliyetlerimizi düşürmeye yönelik her türlü faaliyete öncelik veriyoruz. Borçlarımızı uzun vadeye yayarak yönetirken, işletme sermayelerimizin yönetimine de hassasiyet gösteriyoruz. Sürdürülebilirliğe verdiğimiz önem ile hissedarlarımız için değer yaratmaya devam ediyoruz” ifadelerinin kullandı.
 
“Koç Holding’in piyasa değeri ortalamanın üzerinde yükseldi, hisse değerindeki yüksek performanstan memnunuz”
Koç Holding ve Topluluğa ait 11 halka açık şirketin, 2014 yıl sonu itibarıyla Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin toplam piyasa değerinin yüzde 17’sini oluşturduğu bilgisini veren Koç, “Bunun verdiği sorumluluk bilinciyle Koç Holding, uluslararası standartlarda kurumsal yönetim ve yatırımcı ilişkileri uygulamaları ile hissedar değerini sürekli artırmak hedefiyle çalışmaktadır” dedi.

Geçen yıl sonunda Borsa İstanbul Bileşik 30 endeksinin değerinin, önceki yıl sonuna göre yüzde 29 artarken, Koç Holding’in piyasa değerinin yüzde 43 arttığını belirten Koç, yabancı kurumsal yatırımcıların Koç Holding’e karşı artan ilgisinin, yatırımcı için yarattıkları yüksek değerin sonucu olduğunu ifade etti.

Mustafa Koç, konuşmasına şöyle devam etti: “Koç Holding’in halka açık hisselerinin yabancı yatırımcılardaki kısmı, Borsa ortalamasının üzerinde, yüzde 80,9 seviyelerinde seyretti. Türkiye’deki holding şirketleri net aktif değerlerine ortalama yüzde 39 iskonto ile işlem görürken Koç Holding ortalama yüzde 1 prim ile işlem gördü. Başarılı iş sonuçlarımızın, uzun vadeli stratejik bakış açımızın, riskleri etkin şekilde yönetirken tüm paydaşlarımızın çıkarlarını koruma hedefimizin, finansal sağlamlığımızın ve kurumsal yönetime verdiğimiz önemin, Koç Holding’in hisse değerinin göreceli yüksek performansına yansıdığını memnuniyetle görüyoruz. Koç Topluluğu olarak, sadece ekonomik alanda değil, toplumsal fayda yaratmada da öncü rolümüzü koruyoruz. ‘Biz Değilsek Kim’ diyebileceğimiz örnek kurumlara ve projelere imza atmanın gururunu yaşıyoruz.”
 
“2014 yılında konsolide ciromuz 68,6 milyar TL, ana ortaklığa ait net dönem karı ise 2,7 milyar TL olarak gerçekleşti.”
Genel Kurul’da Koç Holding Yönetim Kurulu adına, 31 Aralık 2014 tarihinde sona eren mali yıla ilişkin temel tespit ve değerlendirmelerini paylaşan Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Turgay Durak, Koç Topluluğu olarak 2014 yılında 68,6 milyar TL konsolide ciro, 2,7 milyar TL ana ortaklığa ait net dönem karı gerçekleştirdiklerini söyledi.

2014 yılının Topluluk tarihinin en büyük organik yatırım dönemi olduğunu hatırlatan Durak, “Büyüme odaklı büyük çaplı yatırımlarımızı planladığımız şekilde gerçekleştirdik ve üst üste yeni ürün, fabrika ve tesis açılışları yaptık. Toplam kombine 7,6 milyar TL tutarında rekor bir yatırıma imza attık. ‘Biz Değilsek Kim’ dedirten büyük atılımlarla 2014’te enerji sektöründe liderliğimizi sürdürürken, heyecanla üzerinde çalıştığımız yatırımlarımızı tamamlamanın mutluluğunu yaşadık. Ne mutlu ki son 5 yılda gerçekleştirdiğimiz yatırımlar 24,3 milyar TL’ye ulaştı” bilgisini verdi.

Bu yatırımlara örnek olarak Tüpraş’ın iskele, demiryolu bağlantıları ve finansman gideri dahil 3 milyar dolarlık fuel oil dönüşüm yatırımına dikkati çeken Durak, “Türk özel sektörünün tek kalemde gerçekleştirdiği bu en yüksek sanayi yatırımı ile ülkemizin enerji ithalatını net 1 milyar dolar azaltmayı bekliyoruz” dedi.

Koç Topluluğu’nun faaliyet gösterdiği sektörlerde teknoloji ve inovasyona öncülük ederek rekabet gücünü geliştirmeyi hedeflediğini; yenilikçi, çevreye duyarlı ve enerji verimliliği yüksek ürün ve hizmetlere odaklandığını söyleyen Durak, 2007-2013 yılları arasında yapılan 3,4 milyar TL’lik Ar-Ge harcamasına ek olarak 2014 yılında yaklaşık 920 milyon TL Ar-Ge harcaması yaptıklarını, Türkiye’nin özel sektör Ar-Ge harcamasının yaklaşık yüzde 10’unu Koç Topluluğu’nun gerçekleştirdiğini ifade etti.

Turgay Durak, 2014’te bir önceki yıla göre Ar-Ge harcamalarında yüzde 30, Ar-Ge personel sayısında ise yüzde 13’lük artış kaydederek, bu alanda sürekli yatırım yapma kararlılığını ortaya koyduklarını sözlerine ekledi.
Genel Kurul’da ortaklara ödenecek birinci ve ikinci temettü toplamı 499 milyon 571 bin 915,85 TL’nin tamamının 7 Nisan’da nakden ödenmesine karar verildi.
 
Koç Holding’in yeni Yönetim Kurulu belirlendi

Öte yandan Koç Holding 51. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda Yönetim Kurulu üyeleri seçimi de yapıldı. Bu doğrultuda belirlenen yeni Yönetim Kurulu Üyeleri şu isimlerden oluştu:

“Rahmi M. Koç – Şeref Başkanı, Mustafa V. Koç – Yönetim Kurulu Başkanı, Temel K. Atay – Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Ömer M. Koç – Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Semahat Arsel – Üye, Ali Y. Koç – Üye, Dr. Bülent Bulgurlu – Üye, Prof. Dr. John H. McArthur – Üye, Prof. Dr. Heinrich V. Pierer – Üye, Peter Denis Sutherland – Üye, Kwok King Victor Fung- Bağımsız Üye, Muharrem Hilmi Kayhan – Bağımsız Üye, Kutsan Çelebican – Bağımsız Üye, Mustafa Kemal Olgaç- Bağımsız üye ve Jacques Nasser – Bağımsız Üye.”