KKDF oranının sıfırlanması iş dünyasını sevindirdi

0
57

Hükümetin geçen hafta ‘İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi’nde açıkladığı Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) oranının sıfırlanması kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İş dünyası KKDF kararına yönelik olumlu açıklamalarda bulunuyor.

Bakanlar Kurulu, hayvansal ve bitkisel gıda maddeleri, gübre, gemi, nükleer reaktör ve birçok malın vadeli ithalatında kaynak kullanımını destekleme fonu (KKDF) kesinti oranını “sıfır” olarak belirlendi.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Bakanlar Kurulu kararına göre, vadeli ithalatında KKDF kesinti oranı sıfır olarak belirlenen mallar arasında; hayvansal ve bitkisel tarım ve gıda ürünler, tütün, metal cevheri, mineral yakıtlar ve yağlar, inorganik ve organik kimyasallar ve tıbbi müstahzarlar yer alıyor.

Listede ayrıca, gübre, boya ve uçucu yağlar, esans, yağlama müstahzarları, plastik, kauçuk, ham post ve deriler, ağaç ve ahşap eşya, kağıt, basılı kitap ve gazete, pamuk, alüminyum, kurşun, çinko ve bakırdan mamul eşyalar da bulunuyor. 

Karar ekinde yer alan listede, nükleer reaktör, kazan, makineler, mekanik cihazlar ve aletler ile bunların aksam ve parçalarının ithalatında sıfır KKDF oranı uygulanması öngörülüyor.

Liste kapsamında, elektrikli cihazlar, demiryolu ve benzer hatlara ait taşıtlar, kurtarıcı, vinç, itfaiye gibi özel amaçlı taşıtlar, traktör ve kamyonet şasi ve parçaları, hava taşıtları ile gemi ithalatında da KKDF oranı sıfır olarak uygulanacak.
 
Ünlütürk: KKDF oranının sıfıra indirilmesi doğru bir adım
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, sanayide çarkların daha hızlı dönmesini ve bunun sonucunda Türk ihracatçısının daha rekabetçi bir ortama kavuşmasını sağlayacak olan Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu oranının yüzde 6’dan sıfıra indirilmesini “doğru bir adım” olarak değerlendirdi.
 
EİB’den yapılan açıklamada, yatırım mallarının ve ara malların vadeli ithalatında KKDF oranını yüzde 6’dan yüzde sıfıra indiren Bakanlar Kurulu kararının bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği belirtildi.
 
Maliye Bakanlığı’nın 2015 yılı bütçesinde vadeli ithalattan KKDF vergisini 500 milyon lira olarak öngördüğü, bunu ödememek için peşin ithalat yoluna giden sanayicilerin bankalardan kredi kullandığı dile getirilen açıklamada, kredi maliyetleri de  ortadan kalkacak olan sanayicilerin yıllık 1 milyar lira civarında bir finansman yükünden kurtulduğu ifade edildi.
 
Açıklamada görüşüne yer verilen EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, dünya genelinde küresel ekonomik bir durgunluk yaşandığını, sanayide çarkların daha hızlı dönmesini ve bunun sonucunda Türk ihracatçısının daha rekabetçi bir ortama kavuşmasını sağlayan değişikliği “doğru bir adım” olarak gördüklerini belirtti.
 
Bu konuda başta Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci olmak üzere emeği geçenlere teşekkür eden Ünlütürk, “Türk sanayicisi ve ihracatçısı bu değişikliği uzun yıllardır istiyordu. Türk sanayicisinin ve ihracatçısının rekabet gücünü azaltan tüm yüklerden kurtulmasını istiyoruz. Elektrik fiyatlarındaki yüzde 2 TRT payının da aynı şekilde kaldırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 
Bahçıvan: Sanayinin rekabet gücü artacak
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu’nun (KKDF) kaldırılması uygulamasının sanayicilerin rekabet gücünü artıracağını belirtti.

Bahçıvan, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin geçen hafta “İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi”nde açıkladığı ve bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren vadeli ithalatta KKDF’nin  kaldırılması uygulamasının sanayicilerin rekabet gücünü artıracağını ifade etti.

KKDF kesintisinin, hükümetin olumlu yaklaşımıyla ve uzun zamandan beri talep ettikleri şekilde birçok üründe sıfırlanmış olmasını memnuniyetle karşıladıklarını aktaran Bahçıvan, şunları kaydetti:

“Sanayicimizin kendi imkanları ile oluşturmuş olduğu kredili ve vadeli bir satın almayı, yüzde 6 gibi bir fona tabi tutmak, maliyetlere çok olumsuz etki yaparak rekabet gücümüzü olumsuz etkilemekteydi. Sanayicimiz, buna çözüm olarak kısıtlı banka kredi kaynaklarını kullanarak peşin ödeme yapmakta, bu da hem bankacılık kesimini ve hem de sanayicimizi daha verimli alanlara kaynak yaratmaktan mahrum bırakmaktaydı. Bu çözüm, şirketlerimizin işletme sermayesine de önümüzdeki günlerde çok olumlu bir katkı yapacaktır ve  sanayicimizin rekabet gücünü daha da artıracaktır.”

“Sanayicilerin üzerindeki önemli bir yük kaldırıldı”
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, yatırım mallarının ve ara malların vadeli ithalatından alınan Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu’nun (KKDF) kaldırılmasıyla sanayicilerin üzerindeki önemli bir yükün kaldırıldığını söyledi. 

EBSO’dan yapılan açıklamada, yatırım mallarının ve ara malların vadeli ithalatında KKDF oranını yüzde 6’dan yüzde sıfıra indiren Bakanlar Kurulu kararının bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği anımsatıldı. 

Açıklamada konuyla ilgili görüşlerine yer verilen EBSO Başkanı Yorgancılar, KKDF’nin kaldırılmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, “EBSO olarak, yıllardır sanayicilerimiz üzerinde yük oluşturan, KKDF’nin kaldırılması olumlu bir gelişmedir” dedi.

Son yıllarda sanayici için finansmana ulaşmanın zorlaştığına ve maliyetlerin arttığına işaret eden Yorgancılar, “Gerek finansman, gerekse de vergi yükü açısından sanayicilerimize ciddi bir mali yük oluşturan KKDF, artık ayak bağı olmaktan çıkmıştır Daha rekabetçi bir yapıya ulaşmamız gerekirken ve ihracatımızı artırmanın yollarını ararken, bu tür ek mali yükler sanayinin önünde her zaman engel teşkil etmektedir” ifadesini kullandı.

KKDF’nin kaldırılmasında katkıları olan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile emeği geçen yetkililere teşekkür eden Yorgancılar, şöyle konuştu: “KKDF’nin kaldırılması ile hareket alanımız genişlemiş yatırımların yolu açılmış ve bir mali yükten kurtulmuş olmaktayız. Benzer mali yüklerin kaldırılması ile reel sektör, Türkiye’nin büyümesinin en önemli itici gücü olmaya devam edecek ve kalkınmasına ivme katacaktır.”