Kızılay, maden suyunda 221 milyon lira ciro hedefliyor

0
145

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, kurumun Erzincan’daki Mineralli Su İşletmesi Tesisleri’nde Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak ile ekonomi gazetecilerini ağırlayarak, Kızılay’ın mineralli su alanındaki çalışmalarını ve hedeflerini anlattı.
Toplantıda konuşan Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar, en yüksek müşteri sadakatine sahip Kızılay maden suyunun, bu alanda diğer üreticilerden 6-7 kat önde olduğunu söyledi.
Kızılay’ın maden suyunu ticari bir kaygıyla değil “iyilik” amacıyla sattığını belirten Akar, buradan elde edilen gelirin Kızılay’ın yardım faaliyetinde kullanıldığını vurguladı.
Akar, “Vatandaşlarımızın içtiği Kızılay maden suyunun gelirinin tamamı afetzedeler için çadır, battaniye, gıda maddeleri alımında kullanılırken, ihtiyaç sahiplerine yıl içinde dağıtılan yardımlar için de önemli bir kaynak oluşturuyor” bilgisini verdi.
 
– “Kızılay ticari bir kuruluş değil”
 Akar, Kızılay’ın ihtiyaç sahiplerine yaptığı yardımlar için devletten hiçbir isim altında bütçe kullanmadığını kaydederek, yardımların tamamının iyilikseverlerin bağışları ve maden suyu satışından elde edilen gelirle finanse edildiğini dile getirdi.

Kızılay’ın ticari bir kuruluş da olmadığını ve mümkün olduğu kadar ticaretten uzak durmaya çalıştıklarını aktaran Akar, şöyle devam etti:
“Bizim 700 şubemizdeki yönetim kurulu üyeleri, başkanlar, gönüllüler ve ben hiçbir nam adı altında ücret almıyoruz. Gönüllü çalışanlarımızın cebine Kızılay’dan tek bir kuruş dahi girmiyor. Sadece profesyonel çalışanlarımız ücret alıyor. Kızılay’ın 5 bin civarında profesyonel çalışanı var.”
 
– “Sen iç başkasına yarasın”
 Akar, vatandaşların içtiği her maden suyunu bir başkasına yarayan iyiliğe dönüştüğünü belirterek, her yıl 700 milyon civarında Kızılay maden suyunun kapağının “iyilik” için açıldığını söyledi.
Küçük yardımlarla büyük değişikliklere yol açılabileceğini dile getiren Akar, “Vatandaşlar Kızılay maden suyunun kapağını açarak bir iyilik yapmış oluyor. Vatandaşlarımıza çağrım markete, bakkala gittiğinde iyilik için maden suyunda Kızılay markasını seçsin” ifadelerini kullandı.
 
– 17 ülkede 31 bayisi var
Edinilen bilgiye göre, Kızılay’ın 2’si Afyon, biri Erzincan’da olmak üzere 3 maden suyu üretim fabrikası bulunuyor. Afyonkarahisar’da Tınaztepe ve  Kocatepe’de bulunan mineralli su işletmeleri, Ortadoğu’nun ve Balkanların en büyük mineralli su fabrikası olma özelliği taşıyor. 
50 milyon liralık yatırımla geçen yıl üretime başlayan ve günlük 1 milyon 200 bin, yıllık 300 milyon şişe üretim kapasitesi olan Erzincan Mineralli Su İşletmesi’nde 50 personel çalışıyor. Kızılay’ın 3 fabrikasındaki yıllık fiili üretim kapasitesi ise 1 milyar 100 milyon şişeyi buluyor.

Bir yılda ürettiği 672 milyon şişe maden suyunun 660 milyonunu satan Kızılay, 16 farklı ürün ve ambalaj çeşidiyle tüketici ile buluşuyor.

Türkiye’de 69 şehirde 235 bayisi bulunan Kızılay’ın 17 ülkede 31 bayisi yer alıyor. Türkiye’de ürünlerini 180 bin noktada vatandaşlara ulaştıran Kızılay, 2015 yılında 221 milyon liralık ciro hedefliyor.
Kızılay’ın maden suları Almanya, Arabistan, Avusturya, Avusturalya, Azerbaycan, Belçika, Fransa, Filistin, Hollanda, İngiltere, İsveç, İsviçre, KKTC, Norveç, Rusya, Türkmenistan, Irak olmak üzere 17 ülkede satılıyor.
 
– Tüketiciye 9 farklı tat
Avrupa’da 200 litre olan yıllık kişi başı mineralli su tüketiminin Türkiye’de 8 litrede kalmasını fırsat olarak gören Kızılay, bu yüzden ürün çeşitlerini artırmaya ve genişletmeye çalışıyor. Kurumun fabrikalarında sade maden suyunun yanı sıra gençlere hitap edecek meyve sulu ve meyve aromalı maden suları da üretiliyor.
Sade ürün çeşitlerini “Sade Afyon, sade Erzincan, iadeli sade” olarak 3’e ayıran Kızılay, maden sularını “sade, mandalinalı, narlı, portakal-bisküvi aromalı, limon aromalı, elma aromalı, karpuz&çilek aromalı, çilek aromalı ve vişne aromalı” olarak 9 farklı tatta tüketiciye sunuluyor.