​Kış lastiği alırken nelere dikkat edilmeli? 2016 kış lastiği cezaları ne kadar?

0
44

Türkiye’de kar yağışı etkisini artırarak sürerken araçlar için kış lastiği uygulaması gündeme geldi. Aracına kış lastiği takmayan sürücüleri para cezası bekliyor. 

Kış lastiği alırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? 2016 kış lastiği cezaları ne kadar? sorularının cevabı yazımızda..

Kış lastiği veya halk arasındaki adı ile kar lastiği, üzerinde M+S işareti bulunan ve 7 ºC’nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik türüne deniyor. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği sayılıyor.

– Kış lastiklerinin, bölgesine göre soğukların başladığı Ekim – Kasım ayları ile sona erdiği Mart -Nisan ayları arasında kullanılması, bu dönemde araçtaki tüm lastiklerin kış lastikleriyle değiştirilmesi gerekiyor.

– Alınan lastiklerin tümü aynı ayara ve kaliteye sahip olmalı. Aksi durumda sağa/sola çekme durumları yaşanabilir. Bu, özellikle uzun yolda girilmemesi gereken bir risk.

Kış lastikleri diş derinliğinin 3 milimetrenin altında olmaması gerekli. Diş derinliği 3 milimetrenin altına inmiş olan kış lastikleri, hem karlı, buzlu ve ıslak zeminlerde aracın çekiş performansının düşmesine yol açar, hem de güvenli sürüşe engel olur.

Alacağınız kış lastiği ebatlarının, aracın standart lastiklerinin ebadından daha geniş tabanlı olmaması gerekir. Bu durumda lastiklerin yol tutuşu azaldığından, kızaklanmaya sebep olabilir.

Kış lastikleri, yakıt tüketimini ve kabin içi sesi artırır. Bu nedenle satın almadan önce fiyatına, yakıt tüketimine ve kabin içi sese etkisine de dikkat etmelisiniz.

Lastiğinizin arabaya takılmadan önce balans ayarları yapılmalıdır.

Kış lastiklerinizi değiştirmiş olsanız bile, aracınızda zincir bulundurma sorumluluğunuz devam eder. Kış lastikleri kullanınca zincir kullanımına gerek olmadığı düşünülmemeli.

Kış lastiklerinizi takmanız hem yol güvenliğinizin sağlanması, hem de maddi kayıplara uğramamanız için gerekli. Mevsimin gerektirdiği lastikleri takarak bu nedenle meydana gelebilecek kazaları ve maddi riskleri de bertaraf etmiş olursunuz. Lastiklerinizi önerilen kilometre kadar kullanıp gerekli değişiklikleri ve bakımları yaparak, uzun vadede bütçenize katkı sağladığınızı görebilirsiniz.

İlkbaharda kış lastiklerinizin çıkartıp uygun bir alanda depolayarak, bir sonraki kış için temiz saklamanızı tavsiye ederiz. Böylece her sene yeni lastik almak yerine var olan lastiklerinizi daha uzun süre kullanmış olursunuz.

KIŞ LASTİĞİ CEZALARI NE KADAR?
Kış lastiği takmak her araç sahibi için önemli bir rol oynuyor. Yetkililer tarafından alınan kararla birlikte kış lastiği takmayanlara yeni yılda bir çok ceza gelecek. Daha önce kış lastiği takmayan sürücülere 567 lira ceza kesilirken, yeni yılda bu cezaların 602 lira olmasına karar verildi.

Özellikle ticari araç ve toplu taşıma araçlarında kış lastiğini takmayanlara daha yüklü trafik cezalarının ve trafik uyarılarının geleceği bildiriliyor.