Kırılgan beşlinin yükselişi

0
26

Petrol fiyatlarında devam eden düşüş gelişmekte olan piyasaların yıldızını parlatıyor. Kırılgan beşli  (Brezilya, Endonezya, Güney Afrika, Hindistan ve Türkiye) şimdilerde güçlü beşliye terfi ediyor.

Petrol fiyatları son beş haftadır düşüyor. Brent petrolün varil fiyatı 44,71 dolara geriledi. Dünya borsaları petrol fiyatlarındaki durdurulamaz düşüşün verdiği endişe ile gerilerken enerji ithal eden ve cari açığı yüksek ülkelerin borsaları ise yükselişe geçiyor.

Borsa yılbaşından bu yana yüzde 27 değer kazanarak 99.700’lere tırmanmasına rağmen kurumlar hisse senetlerinde alım tavsiyelerini sürdürüyor. Türkiye piyasaları da dünyadan olumlu ayrışmaya devam ediyor.

İş Yatırım “Kırılgan beşliden, güçlü beşliye…” başlıklı değerlendirmesinde bu olumlu ayrışmasının nedenlerine yer verirken seyrin sürmesini beklediğini de belirtiyor. Kurum değerlendirmesinde, “Petrol fiyatlarındaki gerileme cari açığımızı daraltarak ve FED’in faiz artırmaya devam etmesi ihtimalini azaltarak Türkiye gibi enerji ithal eden ve cari açığı yüksek ülkeleri destekliyor.

Petrol düşmeye başladığından beri TL kırılgan beşliden güçlü beşliye terfi etti” diyor. Kurum, Asya borsalarındaki olumlu seyre ve Türk lirasındaki değer kazancına paralel Borsa İstanbul’da yukarı yönlü seyrin devam etmesini bekliyor. Piyasa aktörleri, gelişmelere bakıldığında petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte Borsa İstanbul’un yeni rekor seviyeleri görmesinin hiç de uzak olmadığını dile getiriyor.