Kıbrıs Konferansı’nda taraflar çözüm önerilerini BM’ye sundu

    0
    46

    İsviçre’nin Crans-Montana kentinde devam eden Kıbrıs Konferansı’nın 6. gününde garantör ülkeler Türkiye, İngiltere ve Yunanistan ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Güney Kıbrıs Rum kesimi temsilcileri, Le Regent Kongre Merkezi’nde bir araya geldi.

    BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide gözetimindeki konferansta önce 3 garantör ülke, “Güvenlik ve Garantiler

” temel başlığı altında öneri paketlerini sundu.

    Garantör ülkelerin ardından KKTC ve Güney Kıbrıs Rum tarafı da tüm başlıklardan oluşan önerileri paketlerini BM’ye sundu.

    BM, kapalı zarflar içinde sunulan 5 öner, paketinin birer kopyasını taraflara dağıtacak.

    “Hep beraber göreceğiz”
    TSİ 18.00’de yeniden buluşacak KKTC ve Güney Kıbrıs Rum tarafı, öneriler üzerinde müzakerelere başlayacak.
    KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da toplantı çıkışında “umutlu musunuz” sorusuna, “Bu haftanın karar haftası olduğunu söyledim. Hep beraber göreceğiz.” şeklinde cevap verdi.

    Önerilerin teslim edilmesinden sonra verilen arada, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığındaki Türk heyeti, Akıncı başkanlığındaki KKTC heyetiyle değerlendirmelerde bulundu.

    KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı dün, “Yarından itibaren başlayacak hafta, Kıbrıs’ın ve bölgemizin geleceği açısından hayati önemi haiz bir karar haftası olacaktır.” açıklamasında bulunmuştu. Bakanı Çavuşoğlu ise “Bu son konferanstır ve bir anlaşmaya ulaşmamız gerekiyor. Hala çözüme ulaşılamamış konularda anlaşmaya varmamız gerekiyor.” ifadesini kullanmıştı.

    Cumhurbaşkanı Akıncı’nın göreve gelmesinin ardından Eide’nin ara buluculuğunda Mayıs 2015’te yeniden başlayan müzakereler, “Ekonomi”, “Avrupa Birliği”
, “Mülkiyet”
, “Yönetim-Güç Paylaşımı”
, “Toprak” ile “Güvenlik ve Garantiler

” olmak üzere altı temel başlıktan oluşuyor.