Kendi dönüşümünü yaratan iş kadını

0
42

OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, anne ve babasının sözlerini kendisine rehber edinerek bugün Türkiye’nin önde gelen iş kadınlarından biri oldu. Gerçekleştirdiği kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle hem yurtiçi hem yurtdışında birçok platformda dikkat çeken ve bu konuda ödülleri bulunan Nurten Öztürk, iş dünyasında elde ettiği başarılarla adından söz ettiren kadınları biraraya getiren “Women to Watch-Fark Yaratan Kadınlar” platformu tarafından “Yaşam Boyu Onur Ödülü”ne layık görüldü. Organizasyon komitesi tarafından Öztürk’ün liderliğini üstlendiği başarılı ve istikrarlı sosyal sorumluluk projeleriyle topluma örnek olması, ana görevi dışında projeler yaratıp markasına ait iş gücünü kanalize ederek toplumda fark yaratması ve topluma cesaret aşılaması nedeniyle bu ödüle layık görüldüğünü belirtildi.

Ödül töreni öncesinde bir grup kadın gazeteciyle biraraya gelerek sohbet eden Öztürk, babasının “Kızım ışık ol, ışık ol ki karanlıklar aydınlansın” annesinin ise “Sofrada izi olanın yemede yüzü olur” sözleriyle büyüdüğünü, bir iz bırakmak için hep çalıştığını söylüyor. 

Bolu’nun bir dağ köyünde doğduğundan, köyde tarlada da çalıştığından, harçlığı olmadığı için okula yürüyerek gittiği günler olduğundan bahseden Öztürk, eğitim alamayan kadınların üzerinde baskının da artacağını belirtiyor.

Çapa Yüksek Öğretmen Okulu’na giderken, aynı zamanda üniversitede biyoloji bölümünde okuyan Öztürk, 13 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra eşi Fikret Öztürk’ün Mersin’de kurduğu madeni yağ dükkanında çalışmaya başlıyor. İlk icraatı ise madeni yağ tenekeleri üzerinde yemek yiyen personeli insanca bir ortama kavuşturmak oluyor. Daha sonra işleri büyüten Öztürk ailesi, 1992 yılında İstanbul’a gelerek OPET’in temellerini atıyor.
2000 yılında benzin istasyonlarında en fazla tuvaletlerden şikayet edilmesi üzerine “Temiz Tuvalet” kampanyasını başlatmaya karar veriyor. Kampanyanın başlangıcında kimsenin kendisine inanmadığını vurgulayan Öztürk, Anadolu’dan başlayarak tüm istasyonların tuvaletlerini yenileyerek sektörde bu konuya öncülük ettiklerini belirtiyor. Bugün gelinen noktada “Temiz Tuvalet” kampanyası sadece Türkiye’de değil dünyada da dikkat çekiyor. Hatta Öztürk’e Dünya Tuvaletçiler Birliği tarafından başkanlık teklifi yapılmış. Öztürk, “Temiz Tuvalet” kampanyasına bugüne kadar 100 milyon doların üzerinde yatırım yaptıkları bilgisini paylaşıyor.

Nurten Öztürk, “Temiz Tuvalet” kampanyasını okullara, belediyelere, sağlık merkezlerine ve TCDD’ye yaymış. Mekke, Medine, Cidde, Riyad ve Makedonya’da da kampanyalar düzenleyen Öztürk, bu konuda 9 milyon insana ulaştıkları bilgisini veriyor. OPET’in tüm sosyal sorumluluk projelerini yöneten Öztürk, şu andaki beş kampanyalarıyla bir “el” olmak istediklerini söylüyor. 

Diğer kampanyalar konusunda da Öztürk şu bilgileri veriyor: “Temiz Tuvalet kampanyası için benzin istasyonlarını dolaşırken, ‘Örnek Köy’ projesini geliştirdik. ‘Yeşil Yol’ projesiyle de çölleşen bir dünyada yaşamamak adına benzin istasyonlarının çevresini ağaçlandırıyoruz. ‘Tarihe Saygı’ projesi Gelibolu Yarımadası’nın doğal dokusu koruyarak çağdaş bir görünüme kavuşması için 2006 yılında başladı. ‘Trafik Dedektifleri’ projemiz de bulunuyor.”

Bolu’nun bir dağ köyünde doğan Öztürk, kaderini kendisi şekillendiriyor. İmza attığı tüm sosyal sorumluluk projelerinin toplumun ihtiyaçlarına yönelik olduğunu belirtirken, bundan sonra da aldığı ödülü hak etmek için daha çok çalışacağını söylüyor. Nurten Öztürk, geleneksel olarak erkeklerin egemen olduğu bir sektörde yaptığı çalışmalarla damga vurmaya, sektörünü yeniden şekillendirmeye devam edecek.