Katar ile doğalgaz ve vize anlaşması yapıldı

0
20

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar ve Türkiye arasında vizelerin kaldırıldığını bildirerek, “Rahatlıkla Türk vatandaşları, Katar vatandaşları ülkelerimiz arasında gidip gelebilecekler. Bu adeta son saniye adımı diyebiliriz. Bundan dolayı değerli kardeşim Şeyh Tamim’e çok çok teşekkür ediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar’ın başkenti Doha’da konakladığı otele gelişinde ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Sani ile “Türkiye Cumhuriyeti ile Katar Devleti Arasında Yüksek Stratejik Komite Kurulmasına İlişkin Ortak Mutabakat” çerçevesinde oluşturulan Yüksek Stratejik Komitesi’nin birinci toplantısına başkanlık ettiklerini ve 15 anlaşmaya imza attıklarını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün imzalanan anlaşmaların hepsinin çok önemli olduğuna vurgu yaparak, “Bunların içerisinde adeta 16’ncı diyebileceğimiz adım attık ki, o da vizelerin kaldırılması olayıydı. Bundan böyle Katar ve Türkiye arasında vizeler de kaldırılmış oldu. Rahatlıkla Türk vatandaşları, Katar vatandaşları ülkelerimiz arasında gidip gelebilecekler. Bu adeta son saniye adımı diyebiliriz. Bundan dolayı değerli kardeşim Şeyh Tamim’e çok çok teşekkür ediyorum. Bir anda, gayet pratik şekilde talimatları ilgili birimlerimize verdik, karşılıklı notaları göndermek suretiyle bu adımı atmış oldu” diye konuştu. 

BOTAŞ ve Katar milli petrol şirketi arasında anlaşma
Erdoğan, bir gazetecinin anlaşmalar arasında “BOTAŞ ve Katar milli petrol şirketi arasında doğal gaza ilişkin bir anlaşma” olduğunu anımsatması üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu konuyla ilgili aslında Katar petrolünün geçmişten bu yana Türkiye’de LNG yatırımına girme teşebbüsü vardı. Şu anda Türkiye’de malum gelişmeler sebebiyle LNG noktasında nasıl bir adım atabiliriz, Türkiye’de bir yatırıma LNG depolama noktasında girebilir miyiz, bunun arayışı içerisindeydiler. Biz de buna olumlu baktığımızı söyledik. Türkiye’de özel sektörün gerekse devletin LNG depolama tesisleri var, burada belki hükümetten hükümete veyahut farklı bir şekilde yatırım adımı atılmış olacak.”