Karlov’un silahlı saldırıya uğramasına dünyadan tepkiler

    0
    46

    İngiltere, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırıyı kınadı.
    İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Rus büyükelçinin silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin resmi Twitter hesabından açıklamada bulundu.

    Açıklamasında Johnson, Rusya’nın Ankara Büyükelçisine yönelik düzenlenen “alçak cinayeti” duymaktan dolayı şok olduğunu belirterek, “Düşüncelerim elçinin ailesiyle birlikte. Bu ödlek saldırıyı kınıyorum.” ifadelerini kullandı.

    İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore şahsi hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Büyükelçi Karlov’un eşi Marina Karlova ile ailesine başsağlığı dileklerini iletti. Moore, “Bu korkunç cinayeti şiddetle kınıyorum. Bahane yok. Mütevazi, misafirperverlik gösteren bir profesyoneldi.” dedi.

    ABD yönetiminden kınama
    ABD yönetimi, Karlov’un silahlı saldırıya uğramasına ilişkin, “Kaynağı ne olursa olsun bu şiddet eylemini kınıyoruz.” açıklamasını yaptı.

    ABD’nin Ankara Büyükelçiliği ise elçilik hesabından Büyükelçi John Bass’in “Büyükelçi Karlov’a bu akşam düzenlenen haince saldırıyı şiddetle kınıyorum.” açıklamasına yer verdi.

    BM, Rus Büyükelçi Karlov’un öldürülmesini kınadı 
    BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ankara Büyükelçisine yönelik silahlı saldırıyı kınadıklarını belirterek, bu saldırının hiçbir meşru gerekçesi olamayacağını söyledi.
    Stephane Dujarric, saldırının faillerinin yargı önüne çıkarılmasını umduklarını da sözlerine ekledi.

    ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, saldırıyı kınayarak, Karlov’un ailesine taziye dileklerini sundu.

    Almanya’dan kınama
    Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği de “Büyükelçi Karlov’un canice öldürülmesinden dolayı derinden şoke olduk. Rus meslektaşlarımızla birlikte yas tutuyoruz. #Ankara” mesajını paylaştı. 

    KKTC’den kınama
    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rus büyükelçinin silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada; Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Karlov’un silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmiş olduğunu büyük bir üzüntü ile öğrendiğini bildirdi. 

    Açıklamasında, amacı ne olursa olsun her türlü terörü en sert biçimde kınadığını belirten Akıncı, Büyükelçi Karlov’un ailesi ve Rus halkının acısını paylaştığını ifade etti. 

    Azerbaycan’dan taziye mesajı
    Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi dolayısıyla bir açıklama yapıldı.

    Karlov’un aile ve yakınlarına, Rusya Dışişleri Bakanlığı çalışanlarına taziye dileklerinin iletildiği açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
    “Büyükelçi Karlov’un hayatını kaybettiği terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Bu terör olayının her yönü ile araştırılacağı ve suçluların hak ettikleri cezaları alacaklarından eminiz. İnanıyoruz ki Karlov’a karşı yapılan terör saldırısı, Rusya ve Türkiye’nin terörizmle mücadele azmini, işbirliği ve ortaklık çabalarını daha da güçlendirecektir.”