JP Morgan: TCMB faiz artırımı için hükümetin rızasını aldı

0
22

JP Morgan önceki gün yayınladığı EMEA gelişmekte olan piyasalar raporunda Türkiye’deki siyasi belirsizliklerin ekonomiye ve para politikasına etkilerini değerlendirdi.  
     
Artan siyasi gerilim ve global finansal piyasalarda belirsizliğin Türkiye’nin bülüme görünümünü olumsuz etkilediğini belirten JP Morgan, siyasi belirsizlikler azaltılana kadar ekonomik büyümede anlamlı bir toparlanmanın muhtemel olmadığını savundu.
   
JP Morgan, “Türkiye’de siyaset ve politika belirsizliğinin hali hazırda TCMB’yi politika faizini 50 baz puian artırarak yüzde 8,0’a çıkarmaya zorladı. Bizim temel senaryomuzde yer almıyor ancak, kurda oynaklık devam ederse TCMB daha fazlasını da yapabilir” dedi
   
Hükümet yetkililerinin Türk Lirası’nın baskı altında kalmaya devam etmesi halinde TCMB’nin adım atabileceğini ifade etmeye başladıklarını belirten JP Morgan, “Bu, TCMB’nin ihtiyaç olduğunda faiz artırmak için hükümetin rızasını aldığına işaret ediyor” ifadelerini kullandı.
     
Türkiye’de siyasi gerilimin Anayasa değişikliği referandumuna kadar devam etmesinin muhtemel olduğunu belirten JP Morgan, yapılanson anketlerin referandumda oy oranlarını çok yakın olacağına işaret ettiğini ve bunun referandum öncesinde belirsizliğin ve gerilimin artacağını gösterdiğini vurguladı.
     
JP Morgan, Anayasa değişikliğinin referandumda açık bir farkla onaylanması halinde ise bir kabine değişikliğiningündeme geleceğini ve bu değişikliğin piyasa dostu olarak bilinen bakanlar Mehmet Şimşek ve Naci Ağbal’ınkoltuklarını kaybetmeleri riski yaratabileceğiniendişelerini ortaya çıkarabileceğini belirtti. 
   
JP Morgan raporunda Türkiye için 2016 büyüme tahminini yüzde 2,5’e ve 2017 büyüme tahminini yüzde 2,6’ya indirdiklerini hatırlatırken, bu yıl yüzde 4,1 olması beklenen cari işlemler açığı/GSYH oranının 2017’de yüzde 4,5’e çıkacağını da öngördü. 2016 sonunda enflasyonun yüzde 7,8 olacağını tahmin eden JP Morgan, 2017’de ise yüzde 8,2’ye yükseliş bekliyor.