JP Morgan: Ekonomi için temel risk erken gevşeme olur

0
115

     JP Morgan, yatırımcı ve tüketici güvenindeki çöküş, piyasa  oynaklığında artış, banka kredi faizlerinde keskin yükseliş ve banka kredilerinde daralmanın sonucu olarak ekonomik aktivitenin aniden  zayıfladığını ve Türk ekonomisinin 2018 3. çeyrekte resesyona girdiğini  belirtti. 
     Yurt içi talepteki zayıflığın işsizliğin artışı ile birlikte devam etmesinin beklendiği ve kredi piyasasının sıkı parasal şartlarla  boğulduğu bir ortamda Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 3,3 büyümesini  ve 2019 yılında büyümenin yüzde 0,2’ye gerilemesinin beklendiğini  vurguladı. 
     Üçüncü çeyrekte yaşanan daralmanın en azından iki çeyrek daha  devam edeceğini tahmin eden JP Morgan, büyümenin pozitif bölgeye ancak 2019 ikinci çeyrekte dönebileceğini öngördü. 
     Bununla birlikte ekonomik aktkivitedeki zayıflamanın siyasi olarak  sindirilebilir seviyede olduğunu savunan JP Morgan, bu nedenle yakın  zamanda politikada bir gevşetme olasılığını düşük görmeyi sürdürdüklerini belirtti. 
     JP Morgan, “TCMB’nin önümüzdeki aylarda para politikasını değiştirmemesini bekliyoruz. Ekonomi için temel risk erken bir gevşetme olur. Erken bir gevşetme ekonomik aktivitenin sürdürülebilir şekilde  toparlanmasının finansmanı için gerekli yatırımcı güvenini azaltır ve  sermaye girişlerini durdurur” ifadelerini kullandı.