JP Morgan: Cari açıkta daralma devam edecek

0
24

Düşük enerji fiatları ve daha dengeli bir altın ticaretinin etkisiyle Türkiye’nin cari işlemler dengesinin 2015 yılında iyileşke gösterdiğini belirten JP Morgan, cari işlemler açığının düşük petrol fiyatlarının etkisiyle daralmaya 2016 yılında da devam etmesinin beklendiğini bildirdi. 
   
Avrupa’nın Türk mallarına talebinde gözlenen toparlanmanın cesaret verici olduğunu bunun yarı sıra İran’ın global ticarete ve finansal sisteme geri dönmesinde Türkiye için pozitif olduğunu ifade eden JP Morgan, bu faktörlerin cari işlemler dengesine etkisinin 2016’dan çok gelecek yıllarda etki etmesini beklediklerini de belirtti.
     
2016’da Türkiye’de cari işlemler açığını 29,5 milyar dolar ile GSYH’nın yüzde 4,0’ı seviyesine gerilemesini bekleyen JP Morgan, bu tahmininde petrol fiyatını 31,25 dolar/varil baz aldığını da belirtti. Ancak terörde tırmanma ve bunun turizme etkisinin önemli olmaya devam ettiğini ifade eden JP Morgan, turizm sektöründe beklenenin üzerinde bir toparlanma görülmesi halinde cari açığın dana aşağı gelebileceğini de vurguladı. 
   
JP Morgan raporunda, Türkiye’nın doğrudan yabancı yatırımları girişini artırmak için uzun süredir beklenen yapısal reformları gerçekleştirmesi, siyasette ve para politikasında öngörülebilirliği iyileştirmesi gerektiğini de ifade etti.