​İyi bir CEO olmak neden zor?

0
158

Geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan start-up rüzgarıyla birlikte Silikon Vadisi’nin her yanında CEO’lar dolaşmaya başladı. Fakat bu kadar CEO’nun arasında iyi olanı bulmak samanlıkta iğne aramaya benziyor. Şirketin stratejisi ve hedeflerinin yanı sıra şirketin CEO’sunun farklı yöntemler kullanarak işi uzun ve sağlıklı sürdürmesi gerekiyor.

Quora’ya göre iyi bir CEO çok sayıda zorlukla mücadele edebilmeli. İşte şirketin en yüksek pozisyonunda olan CEO’ların baş etmesi gereken zorluklar;

Ödülden çok yara var
Magnolia Internationa CEO’su Christopher Justice bununla ilgili, “CEO’luk teşekkür edilmeyen bir pozisyondur. Siz kendi kendinizi motive etmek zorunda kalırsınız. Finansal zorluklar ne olursa olsun şirketin kötü gidişinin tüm sorumlusu siz sayılırsınız ve daha önce yaptığınız iyi işler hemen silinir. O yüzden tüm sözleri ve yargılamaları kaldırabilmelisiniz” diyor.

Birden çok kılığa bürünürsünüz
SmartSitting ve Dating Ring’in kurucusu Lauren Kay, “CEO olduğum dönemde vaktimi ne yapmam gerektiğini düşürerek geçirmiştim. Her ay şirketteki farklı bir role bürünüp o rolün ne şekilde şirkete faydalı olabileceğini bulup sonra bu stratejime uyacak birine rolü teslim ettim. Ardından diğer role geçtim” diyor.

Büyük kararlar verebilmeli, risk alabilmelisiniz
TechTwurl ve Protection kurucusu Usman Majeed, “CEO her zaman büyük risk taşır ve önünde vermesi gereken kararlar arasından en doğrusunu seçmek zorundadır. Bu da zaman zaman çok stresli olabilir” ifadelerini kullanıyor.

Her gün eşsizdir
Melek yatırımcı ve mentör Justin Spratt, “Bir şirketin CEO’su diğer herkesten farklıdır. Her gün eşsizdir ve önceden tahmin edilemez. Bu işin bir kural kitabı yoktur ve CEO eğitimi diye bir eğitim de söz konusu değildir” diyerek CEO’ların yaşadığı zorlukları anlatıyor.

Çalışanların saygısını kazanmak zorundasınız
Üç start-up üzerinde çalışan Richard Russell, “CEO olmanın en zor yanı herkesi sizin CEO olmanız gerektiğine inandırmaktır. Şirkette ister 30 ister 30 bin insan olsun hepsinin durumlara göre CEO’nun ne yapması gerektiğiyle ilgili fikri vardır. Onları dinlemelisiniz ve öyle karar vermelisiniz. Onları karar verirken takım olarak bunu yaptığınıza inandırmalısınız” yorumunu yapıyor.

İyi bir satışçı olmalısınız
CEO satış yeteneğine sahip olmak zorunda. Görüşünüzü, ürününüzü, işinizi yatırımcılara satmayı başarmalısınız. Dominic Tyler-Lovett, “CEO olmak için etkini konuşma yeteneğine sahip olmalısınız. Yapacağınız toplantılarda herkesin görüşünü bir araya toplayıp iyi bir fikir ortaya çıkarma sorumluluğundasınız. Ayrıca kendi görüşünüzün doğruluğunu da satmak zorundasınız” diyor.