İtalya’nın da başı kaçak yapılaşmayla dertte

    0
    53

    “Le Figaro” gazetesinde yer alan habere göre, geçen hafta İtalya’yı vuran seller ülkenin özellikle güneyindeki kaçak yapılaşmayla ilgili eski bir tartışmayı yeniden alevlendirdi. Geçen cumartesi, ülkenin görece daha yoksul kesimi olan güneyinde yer alan Palermo’da su ve çamurların evlerini basması sonucu üçü çocuk olmak üzere aynı aileden dokuz kişi boğularak öldü. Ölenlerin kiracı olduğu, sel felaketine uğrayan ev izinsiz inşa edilmişti ve nehir kenarında olduğu için de 2008 yılında yerel yönetim tarafından yıkım kararı alınmıştı.
    İtalya’da her yüz binadan yaklaşık 20 yeni binanın imar izni yok; ülkenin refah seviyesi yüksek kuzeyinde kaçak yapılaşma toplam inşaatlar içinde yüzde 6,7’yle sınırlıyken, bu oran orta kesimde yüzde 19, yoksul güneyde ise yüzde 47 gibi oldukça yüksek bir oranda. Rekor ise yüzde 64’le Napoli’yi de kapsayan Campanie bölgesine ait. Bölgede 2004 ila 2018 yılları arasında her ne kadar 16 bin 500 yıkım karar verildiyse de, şimdiye kadar yıkılan kaçak inşaatların sayısı 500’ün altında kaldı.
    Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Casteldaccia eski belediye başkanı Fabio Spatafora sorunun nedeninin “kaynak yetersizliği” olduğunu belirtti. Spatafora, “eğer ev sahibi yıkım kararına uymazsa, yerel yönetimin evi satın alması ya da yıkması gerekiyor ve çoğu zaman da bunu yapacak yeterli kaynağa sahip olmuyor” diyor. “Nehir yataklarında yapılaşma devam ediyor çünkü sonunda mutlaka bir imar affı gündeme geliyor.”