İtalya bütçe açığıyla AB’ye meydan okuyor

    0
    18

    İtalya’da yeni hükümetin 2019 yılı için önerdiği bütçedeki açık bir önceki hükümetin hedeflediğinden üç kat daha fazla; bu da Avrupa Komisyonu’yla yeni bir çatışmaya işaret ederken, yeni bir devlet tahvili satışını da gündeme getirmesi bekleniyor.
    İtalya’nın borç oranı GSYİH’nin yüzde 131’ine denk düşüyor ve bu da belli başlı AB ekonomileri arasında en yüksek rakam. Bu yönüyle de euro bölgesinde bir borç krizini tetikleyebileceği endişesiyle, bütçe açığını daraltması için AB’nin yoğun baskısı altında. 
    İtalya’nın dört ay önce göreve başlayan yeni hükümeti gelecek üç yılda GSYİH’nin yüzde 2,4’ünü hedefleyen bir açık oranıyla yeni bir bütçe önerdi. Harcamalarla refah seviyesinin artırılması, vergi kesintilerine gidilmesi ve altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi planlanıyor. 
    GSYİH’nin yüzde 2,4’üne eşdeğer bir açık AB tarafından belirlenen tavan değer olan yüzde 3’ün altında ancak İtalya Brüksel’e devasa borcunu azaltmak için bütçe açığını kısma vaadinde bulunmuştu.
    Avrupa Komisyonu Komiseri Pierre Moscovici İtalya’yla çatışmanın kendilerine yarar sağlamayacağını söylerken, İtalya Başbakan Yardımcısı Luigi Di Mario ise yeni bütçenin ekonomik büyümeyi tetikleyeceğini, geliri artıracağını ve borcun azalmasını sağlayacağını ifade ediyor.
    İtalyan yetkililer Brüksel bütçeyi reddetse bile yola devam edeceklerini kaydediyorlar.
    İtalya’da AB dayatmalarına karşı 5 Yıldız Hareketi’yle sağcı League partisi haziran ayında hükümeti kurdu. League’in önde gelen milletvekillerinden Alberto Bagnai AB’yi bir yandan Brexit’le uğraşırken bir yandan da Roma’yla mücadele etmemesi konusunda uyardı.
    Kendisi bir radyo söyleşisinde AB için “eğer İtalya’da ikinci bir cephe açma istiyorlarsa, buyursunlar misafirim olsunlar” dedi.