İsviçreli kol saati markaları tehlikede

    0
    71

    Deloitte’un raporuna göre, akıllı saatlerin yükselişi, küresel ekonominin durumu ve dış talebin azalması İsviçre kol saati markalarını stratejilerini yeniden gözden geçirmeye zorluyor.
       
    Denetim, vergi, danışmanlık, kurumsal risk ve finansal danışmanlık hizmetlerinde dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Deloitte, küresel kol saati pazarına ilişkin çarpıcı verileri içeren ‘İsviçre Saat Sektörü Araştırması’nı yayınladı.
       
    Kol saatleri ihracatında küresel olarak üç ülke öne çıkıyor. İsviçre, adet bazında en önemli iki rakibi Hong Kong ve Çin kadar fazla ihracat gerçekleştirmese de, tutarsal olarak kol saati ihracatı açısından lider konumda bulunuyor. Bunda da en önemli etken birçok İsviçre saat markasının lüks segmentte yer alması olarak ortaya çıkıyor. Rapora göre, kol saatinin anavatanı İsviçre, 2014 yılına ilişkin 21 milyar İsviçre Frangı değerinde ihracat rakamlarıyla dünyada bir numara. İhracat oranı son dört yılda %38 büyüyen kol saati, ülkede en çok ihraç edilen ürünlerin başında geliyor. Öte yandan dünya genelinde hâkim olan olumsuz ekonomik görünüm, İsviçre para biriminin yüksek değeri, akıllı saatlerin yükselişi gibi sebepler kol saati sektörünü olumsuz etkilese de özellikle lüks saat kategorisi sayesinde saat sektörü gelecek vaat ediyor. Aynı zamanda lüks saat pazarında büyümesi beklenen pazarlar arasında Hindistan ve ABD öne çıkıyor.
       
    Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Perakende Sektör Lideri Hakan Göl konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “İsviçre kol saati sektörü için akıllı saatler sıcak bir gündem konusu haline gelmiş durumda. Fiyatlar, pil ömrü, akıllı telefonlar akıllı saatlerin yaygınlaşması önünde engel teşkil etse de araştırmanın yapıldığı Çin, İtalya, Fransa gibi pazarlarda tüketiciler klasik kol saati yerine akıllı saatlere daha fazla ilgi gösteriyor. Apple’ın Apple Watch lansmanını yapması ile birlikte İsviçreli yöneticilerin bu konudaki farkındalığı da artmış durumda. Henüz akıllı saatlerin İsviçreli saat üreticilerine etkisi belirsiz olsa da, İsviçreli şirketler halen bakir olan akıllı saat piyasasında kendi alternatif ürünlerini geliştirerek çeşitli fırsatlardan yararlanabilirler. İsviçreli saat markalarının, İsviçre kalite standartlarında ve daha uzun pil ömrü olan akıllı saatler üretme konusundaki isteklilikleri ve yetkinlikleri, İsviçreli saat üreticileri için önemli bir fırsat alanı olabilir.”