İşte siyası partilerin 1 Kasım performansı

0
734

1 Kasım milletvekili genel seçiminde yüzde 98.41’i açılan sandık sonuçlarına göre AK Parti yüzde 49.36’lık oy oranıyla tek başına iktidarı elde etti. 

Resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti, 2011 seçiminde aldığı yüzde 49,8’lik oy oranını yakalayarak yüzde 49,36’lık oy oranıyla tek başına iktidar olma hakkını kazandı. 

CHP OYLARINI ARTIRDI
CHP, 7 Haziran’daki milletvekili genel seçiminde yüzde 24,95 oy oranı ile 132 milletvekili çıkardı. 

İstanbul Milletvekili İhsan Özkes’in partisinden istifa etmesinin ardından CHP’nin TBMM’deki sandalye sayısı 131’e düştü. 

CHP, 1 Kasım seçimlerinde ise resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 25,45 oy aldı ve milletvekili sayısını 134’e çıkardı. 

7 Haziran seçimlerinde parti tüzüğü gereği milletvekili listelerinin yüzde 85’i ön seçimle belirlendi. 1 Kasım seçimlerine de bu listelerle gidildi. 7 Haziran’da milletvekili seçilen isimlerden yalnızca Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, 1 Kasım’da aday gösterilmedi. Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi ve ön seçimde başarılı sağlayamayan Ercan Karakaş ise yeniden aday olmadı.   

7 Haziran’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir 2. Bölge 2. sıradan, eski Genel Başkan Deniz Baykal, Antalya 2. sıradan milletvekili oldu. Kılıçdaroğlu ve Baykal, 1 Kasım’da da aynı seçim bölgelerinden Meclise girdi.

CHP’nin eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül, 7 Haziran’da olduğu gibi, resmi olmayan sonuçlara göre yine milletvekili seçilemedi. 

MYK üyelerinden Selin Sayek Böke İzmir’den, Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu, Şafak Pavey, Yakup Akkaya, Mehmet Bekaroğlu, Sencer Ayata, Enis Berberoğlu İstanbul’dan, Tekin Bingöl ve Haluk Koç Ankara’dan, Veli Ağbaba Malatya’dan, Bülent Tezcan Aydın’dan ve Faik Öztrak Tekirdağ’dan milletvekili seçildi. 

CHP’nin Grup Başkanvekilleri Engin Altay İstanbul, Levent Gök Ankara, Özgür Özel de Manisa’dan yeniden milletvekili oldu. 

Resmi olmayan sonuçlara göre, CHP’nin 9 milletvekili çıkardığı İstanbul 3. Bölge’de 10. sıradan aday gösterilen MYK üyesi Seyhan Erdoğdu, parlamentoya giremedi. 

Memleketinden milletvekili çıkardı
CHP, 7 Haziran seçimlerinde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli ile Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Rize, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van ve Yozgat’ta milletvekili çıkaramadı.

1 Kasım seçimlerinde ise Tunceli’de ön seçim sonucunda aday gösterilen Gürsel Erol ile Ardahan adayı, eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz milletvekili oldu. CHP, 7 Haziran’da milletvekili çıkaramadığı Niğde de bir milletvekilliği kazandı.

CHP, 7 Haziran’da milletvekili çıkardığı Erzincan’da ise bu seçimde aynı başarıyı gösteremedi, 7 Haziran’da 2 milletvekilliği kazandığı Ordu’da ise milletvekili sayısı bire indi. 

CHP’den 7 Haziran’da İstanbul 2. Bölge 1. sıradan milletvekili olan Ermeni asıllı Selina Doğan da yeniden seçilen isimler arasında yer aldı. CHP’nin Roman kökenli tek adayı Özcan Purçu da resmi olmayan sonuçlara göre İzmir 1. Bölge 5. sıradan milletvekili seçildi.  

Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkanlık görevine seçildiği 2010’dan bu yana genel, yerel ve cumhurbaşkanlığı ile referandum olmak üzere 6 seçime girdi.

MHP, YÜZDE 4.3 OY, 39 MİLLETVEKİLİ KAYBETTİ
MHP, 1 Kasım seçimlerinde 7 Haziran’a göre yüzde 4,3 oy kaybetti; milletvekili sayısı 39 azalarak 41’e düştü. 

MHP, 7 Haziran seçimlerinde yüzde 16,29 oy almıştı. Kesin olmayan sonuçlara göre MHP, 7 milyon 423 bin oy aldığı son genel seçime göre yaklaşık 1 milyon 780 bin oy kaybederek, 1 Kasım seçimlerinde yüzde 12 oy aldı. 

7 Haziran seçimlerinde 80 milletvekili çıkaran MHP’nin, yaşadığı yüzde 4,3 oy kaybıyla birlikte milletvekili sayısı 39 eksildi. 

Bu sonuçla MHP, HDP’den oy oranı olarak fazla almasına rağmen, çıkardığı milletvekili sayısı açısından HDP’nin ardından TBMM’de temsil edilen 4. parti oldu.  

MHP’den milletvekili seçilemeyenler arasında Genel Başkan yardımcıları Sadir Durmaz ve Ruhsar Demirel, Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kalaycı, Genel Sekreter Yardımcısı Hidayet Vahapoğlu ile TBMM Başkanvekili Koray Aydın, TBMM Başkanlık Divanı üyesi Kastamonu Milletvekili Emin Çınar, Eski Merkez Bankası Başkanı ve Uşak Milletvekili Durmuş Yılmaz, Kütahya Milletvekili Alim Işık, Zonguldak Milletvekili Zeki Çakan da bulunuyor.

Kayseri’de 7 Haziran’da 3 milletvekili kazanan MHP, iki milletvekili birden kaybederek bu seçimde tek milletvekili çıkardı. Kayseri dışında MHP’nin birer milletvekili kaybettiği iller şunlar:

“Aksaray, Ankara birinci bölge, Antalya, Balıkesir, Bayburt, Burdur, Bursa, Çanakkale, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, İstanbul birinci, ikinci ve üçüncü bölge, İzmir’de birinci ve ikinci bölge, Kahramanmaraş, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kilis, Konya, Kütahya, Mersin, Nevşehir, Niğde, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Yozgat ve Zonguldak.”

MHP, hiçbir ilde birinci parti olamadı. 7 Haziran’da Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin milletvekili adayı olduğu Osmaniye’de yüzde 41 ile birinci olan MHP; bu seçimde yüzde 46,5 ile birinci olan AK Parti’nin ardından yüzde 34 ile ikinci oldu.

MHP oylarını sadece Ardahan’da artırdı. Ardahan’da 7 Haziran’da yüzde 7,8 oy alan MHP bu seçimde yüzde 8,87 oy aldı.

HDP 1 MİLYON OY KAYBETTİ
7 Haziran seçiminde yüzde 13.1 oy alan HDP’nin oy oranı, 1 Kasım seçiminde, resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 10.66’ya geriledi.

Türkiye genelinde yüzde 98.55’i açılan sandık sonuçlarına göre, HDP yüzde 10.66 oy aldı. Son genel seçimde 6 milyon 57 bin 500 oy alan HDP, 1 Kasım’da 1 milyondan fazla oy kaybetti. 
HDP 7 Haziran’da birinci parti olarak çıktığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerindeki seçim çevrelerinde oy kaybetti. Partinin 7 Haziran seçimine göre Bitlis, Muş, Ağrı ve Bingöl yüzde 11 ile en çok oy kaybettiği iller oldu.

HDP’nin Diyarbakır’da  aldığı yüzde 79 oranındaki oyu yüzde 71.98’e, Van’da aldığı yüzde 74.8 oranındaki oyu yüzde 64.97’ye, Şanlıurfa’da aldığı yüzde 38.5 oranındaki oyu yüzde 28.35’e, Batman’da aldığı yüzde 72.6 oranındaki oyu yüzde 67.5’e, Siirt’te aldığı yüzde 65.8 oranındaki oyu yüzde 57.7’ye, Mardin’de aldığı yüzde 73.3 oranındaki oyu yüzde 67.64’e Tunceli’de aldığı yüzde 60.9 oranındaki oyu yüzde 55.43’e, Kars’ta aldığı yüzde 44 oranındaki oyu yüzde 34.27’ye, Ardahan’da aldığı yüzde 30.39 oranındaki oyu yüzde 22.15’e düştü.

HDP’nin 7 Haziran Seçimi’nde birinci parti çıktığı Kars ve Ardahan’da bu kez en çok oyu AK Parti aldı.

Milletvekili sayısı düşen iller
7 Haziran seçimine göre 21 milletvekili kaybeden HDP’nin milletvekili sayısı 80’den 59’a düştü. Partinin Diyarbakır’da 10 olan milletvekili sayısı 9’a, Şanlıurfa’da 5 olan milletvekili sayısı 3’e, Mardin’de 5 olan milletvekili sayısı 4’e, Van’da 7 olan milletvekili sayısı 6’ya, Ağrı’da 4 olan milletvekili sayısı 3’e düşerken, Adana, Mersin, Gaziantep, Iğdır, Kars ve Tunceli’de 2’şer olan milletvekili sayısı da 1’e indi.
Geçen seçimde 28 ilde milletvekili bulunan HDP, bu seçimde 22 ilde milletvekili çıkardı. Buna göre 7 Haziran Seçimi’nde Antalya, Ardahan, Bursa, Erzincan, Erzurum ve Kocaeli’de birer milletvekili çıkaran HDP’nin artık bu illerde milletvekili  bulunmuyor.
HDP’nin İstanbul’da 10 olan milletvekili sayısı 7’ye düştü.