İşte partilerin vaatlerinin bütçeye yükü

0
19

Habertürk Gazetesi’nden Rahim Ak, seçime giden 4 partinin ekonomik vaatlerinin bütçeye yükünü hesapladı.

İşte Rahim Ak’ın yazısı:

Seçime giden 4 partinin aynı zamanda bütçeye yük olacağı düşünülen ve kaynağı sorulan vaatleri incelendiğinde tutarı en yüksek vaadin oy oranı en düşük olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) olduğu görülüyor. HDP’nin aşağıdaki vaatlerinden en çok dikkat çeken ve bütçeye yükü en fazla olabilecek maddesi emeklilere verilen 2 bin lira maaş sözü. 

Sadece bu söz bile gerçekleşirse bütçeye yükü 128,4 milyar TL tutarında. Hemen hemen tüm partilerin ortak vaadi asgari ücretin vergi dışı kalması. Bu sözün bütçeye toplam maliyeti 8,6 milyar TL düzeyinde bulunuyor.

Bir çok ekonomik vaadi bulunan AK Parti’nin sözlerinden en yüksek tutarlı olanı da, asgari ücretin 1.300 TL olacağının açıklanmasının arkasında yatan vergiyi sıfırlayıp maaşı yukarı çekme düşüncesi. Eğer vergi sıfırlanmazsa bu kez işverenler ikna edilmek zorunda. Ak parti’nin diğer yüksek tutarlı vaadi, temmuzda yapılan emekli zammından yararlanmayacak olanlara aylık 100 lira verilmesine yönelik. Temmuzdaki zamdan yararlanamayan 5 milyon emekli 1 yılda 1.200 lira alacak. 

Bütçeye yük 6 milyar TL. Yatırım malında KKDF’nin sıfırlanması 2,6 milyar TL kadar büyük bir yük getirebilir. Türkiye’nin toplam ithalatının yüzde 78’i yatırım ve ara malı. Ancak bunun yüzde 7’si vadeli ithalat. Yaklaşık 13 milyar liralık vadeli yatırım ve aramlı ithalatının KKDF’sinin tutarı 2,6 milyar TL civarında. Ak parti’nin diğer vaatlerinin yükü oldukça düşük. Örneğin yem ve gübrede KDV’nin sıfırlanması milyon liraları ifade ediyor. Bağ-kur’lu esnafın sosyal güvenlik destek primi kesintisinin tamamen kaldırılmasının yükü sadece 45 milyon TL olarak hesaplanıyor. 

Ak Parti’nin göze batan ve hesaplanabilen vaatlerinin toplamı 20 milyar TL’yi bulmuyor bile. CHP ve MHP’nin vaatlerinin ayrıntısını kamuoyu bir süredir tartışıyor. 

İŞTE PARTİLERİN VAATLERİNİN BÜTÇEYE YÜKÜ

Ak Parti: 20 milyar lira

CHP: 685 milyar lira

MHP: 81,5 milyar lira

HDP: En az 150 milyar lira